ZF 24

Banca Mondială îmbunătăţeşte prognoza de creştere economică pentru acest an la 2,5%

Banca Mondială îmbunătăţeşte prognoza de creştere...

Autor: Claudia Medrega

15.01.2014, 20:05 312

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru România, în 2014, la 2,5%, similară cu cea estimată pentru 2013, Produsul Intern Brut urmând să accelereze uşor anul viitor, la 2,7,%.

Banca Mondială a îmbunătăţit în raportul „Perspecti­ve­le Economice Globale“ pe 2014 estimările pentru 2013 şi 2014 în cazul României faţă de ediţia de anul trecut a raportului, dar a re­dus creş­te­rea economică pre­vizionată pen­tru anul viitor.

Instituţia anticipa anul trecut pentru România o creş­tere economică de 1,6% în 2013, 2,2% în 2014, respectiv 3% în 2015.

Estimările Băncii Mon­dia­le privind creşterea eco­no­mi­că din 2014 sunt cele mai op­timiste de până acum. Ana­liş­tii interni văd pentru 2014 o creş­tere economică de apro­xi­ma­tiv 2%, ceva mai re­dusă de­­cât în 2013 când vom înre­gis­­tra, foarte probabil, o creş­te­­re economică de peste 2,5%. Fondul Monetar Inter­na­ţional şi Comisia Euro­peană mizează pe un avans al PIB de 2,1% în 2014, iar Ban­ca Euro­peană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbu­nă­tăţit prog­no­za de creştere eco­nomică a Ro­mâniei la 2,4%, de la 2,2% cât anticipa în primă­vara anului 2013.

În privinţa creşterii eco­no­­mice de anul trecut, minis­trul bugetului Liviu Voinea spune că România a încheiat 2013 cu o creştere a PIB de 2,5% intr-un scenariu conservator conform căruia tri­mestrul IV ar fi fost „flat“, însă având în vedere că probabil acesta a fost tot pe plus, creşterea eco­nomică anuală s-a ridicat la circa 3%.

„2013 a fost un an macroeconomic foarte bun, cu cel mai mic deficit bugetar de la intrarea în UE, inflaţie la minim record şi creştere economică de circa 3%. Dacă la 9 luni am avut creştere de 2,7% şi ne aşteptăm ca T4 să fi fost tot pozitiv, ajungem la 3%.“

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere eco­nomică de 2,7%.
Analiştii locali anticipează pentru 2014 o încetinire a avansului PIB, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire treptată a cererii interne.

Exporturile nete au susţinut activitatea economică în 2013, în timp ce investiţiile au fost în declin, iar consumul nu a dat semne de redresare. Pe partea de formare a PIB, motoarele au fost industria şi agricultura, în timp ce construcţiile şi comerţul cu amănuntul au continuat să dezamăgească. Exporturile au rămas unul dintre principalele motoare de creştere a PIB în 2013  în condiţiile în care zona euro - cea mai mare piaţă pentru exporturile României - a ieşit din recesiune.

Economia României este dependentă de finanţarea ex­ternă, astfel că în lipsa fondu­rilor europene şi a investiţiilor străine directe va fi foarte difi­cilă creşterea foarte solidă a PIB. În anii următori creş­terea economică va rămâne, cel mai probabil, modestă, ur­mând să fie influenţată atât de situaţia din zona euro, cât şi de politicile şi reformele aplicate pe plan intern.

Anul acesta, agricultura ar urma să aibă un efect de bază nefavorabil asupra eco­no­miei, după impactul pozitiv din 2013. Iar revenirea eco­nomiei zonei euro în teritoriu pozitiv va influenţa pozitiv expor­tu­rile şi producţia in­dus­­trială. Fondurile euro­pe­ne sunt o sursă potenţială de creştere eco­nomică, iar ana­liştii antici­pea­ză o îmbu­nă­tă­ţire a pro­cesului de absorbţie în 2014.

Banca Mondială averti­zea­­ză însă că economiile emer­gente ar putea fi lovite în 2014 de deciziile luate de băncile centrale ale economiilor stabile. Reducerea abruptă a programelor de lichiditate derulate de băncile cen­trale din statele dezvoltate ar putea genera şocuri pentru economiile emer­gente, îndeosebi în ceea ce priveşte o posibilă con­tracţie puternică a fluxurilor de capital.

Banca Mondială avertizează că fluxurile de capital către pieţele emergente ar putea coborî cu până la 80% într-o astfel de situaţie, afectând sem­nificativ creşterea economică şi generând crize finan­ciare în unele ţări.

Astfel, statele cu economii emergente sunt vul­ne­rabile la efectele adverse ale modificărilor de po­li­tică monetară adoptate de Rezerva Federală a SUA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO