ZF 24

Barometrul miştrilor care stau de 100 de zile la guvernare. Cum „cântăresc“ oamenii de afaceri performanţa demnitarilor

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Corina Mirea

01.07.2014, 13:01 601

Slaba comunicare cu mediul de business, lipsa de transparenţă în uti­lizarea fondurilor publice şi întârzierea implementării unor proiecte ajunse pe lista scurtă a mandatelor celor aflaţi la conducerea ministerelor din România sunt doar câteva dintre criticile pe care oamenii de afaceri le aduc miniştrilor cu cele mai importante portofolii din economie, arată „Barometrul primelor 100 de zile“ realizat de Fundaţia Ro­manian Business Leaders (RBLS).

Din perspectiva liderilor din businessul local, cel mai neperformant ministru din România este Dan Şova, care în cele 100 de zile de la numirea sa la conducerea Ministerului Trans­porturilor (între trimp el a şi de­misionat) a dezamăgit 80% din oamenii de afaceri fie pentru că nu a reuşit să elaboreze un „master plan“ de trans­port, pentru că a lăsat în aer cons­trucţiile la autostrada Piteşti - Sibiu, fie pentru că nu s-a văzut niciun progres în procesul de privatizare a Aeroportului Otopeni. Totuşi, 2,5% din oamenii de afaceri consideră că în perioada martie-iunie 2014 Dan Şova a avut un mandat performant, datorită demarării lu­crărilor la autostrada Sebeş-Turda şi  lansării unor studii de fezabilitate pentru porţiuni noi de autostrăzi. În urmă cu o săptămână însă, el şi-a dat demisia de la conducerea Ministerului Transportului, lăsându-i cale liberă lui Ioan Rus.

Pe de altă parte, Ioana Petrescu de la Finanţe pare să fie, deocamdată, cel mai bine văzută de liderii din business, care au apreciat deciziile ei de a renunţa la anumite taxe sau de a le comasa, de a iniţia reducerea CAS, considerată a fi una dintre cele mai mari poveri ale angajatorilor, dar şi de a îmbunătăţi sistemul de plăţi de taxe în regim online.

În „Barometrul primelor 100 de zile“ au mai fost vizaţi şi Rovana Plumb (ministrul muncii), Constantin Niţă (ministrul economiei), Florin Jianu (ministrul IMM-urilor) şi Răzvan Nicolescu (ministrul energiei).

Fundaţia RBLS este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit, înfiinţată în iulie 2011, care numără peste 200 de antreprenori şi şefi de companii din România. Organizaţia este condusă de Sebastian Hubati, di­rec­tor executiv, iar printre membrii fon­datori se numără Mihai Marcu (pre­şe­dintele companiei de servicii medicale private MedLife), Dragoş Anastasiu (director general al Eu­rolines Group) sau Sorin Axinte (senior partner al firmei de consultanţă în stra­tegie de comunicare la Glue Bucureşti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO