ZF 24

Bazac: Am propus un sistem de factoring pentru ca nu afecteaza deficitul bugetar

Bazac: Am propus un sistem de factoring pentru ca nu afecteaza deficitul bugetar
30.08.2009, 17:47 18

Ion Bazac, minstrul sanatatii, a spus intr-un interviu acordat Mediafax, ca prin sistemul de factoring propus nu va fi afectat deficitul bugetar.

Ministerul are in vedere implementarea unui mecanism prin care distribuitorii de medicamente sa-si sconteze facturile catre banci, iar aceastea sa-si recupereze banii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anul viitor. Mecanismul ar putea fi aplicat pentru facturile emise in intervalul aprilie –septmbrie 2009. Pentru restul de facturi, termenul de plata va fi decalat in 2010. In acest fel, Ministerul Sanatatii, evita atragerea de noi sume de bani in 2009.

“Mecanismul este extrem simplu daca sistemul de la Casa de Asigurari nu se inregistreaza cu facturile acestea. Facturile se emit la data scadentei, adica peste 120 de zile. Deci, ea (Casa – n.red.) nu se inregistreaza cu facturile astea in acest an, se inregistreaza cu ele in anul viitor. Prin aceasta factorizare, companiile isi pot lua banii, si farmaciile, automat, in acest an financiar, si atunci ei isi recupereaza banii. Noi nu ne inregistram cu ele la deficitul bugetar, deci in bugetul consolidat al statului, si, in felul acesta, impingem oarecum lucrurile astea in anul 2010. Asta in ideea ca, in 2010, exista previzionata o crestere economica. Asa este aranjamentul cu Fondul Monetar International. O crestere mica, dar exista. Bugetul pe 2010, va fi facut anul acesta, adica la sfarsitul lunii octombrie”, a spus Bazac.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO