ZF 24

Bestjobs: 8 din 10 companii au majorat salariile angajaţilor în 2023. Pentru 2024, 60% dintre firme au în plan să acorde creşteri salariale, iar 31% mizează pe stagnare

Bestjobs: 8 din 10 companii au majorat salariile...

Autor: Roxana Rosu

13.12.2023, 14:48 196

Aproape 8 din 10 companii au crescut în 2023 salariile angajaţilor, iar bugetul alocat pachetului de beneficii extrasalariale a fost mai mare pentru 58% dintre companii, potrivit sondajului realizat de platforma de recrutare bestjobs.

Pentru 2024, mai mult de jumătate dintre firme (53%) vor să menţină acelaşi pachet de beneficii, iar 43% plănuiesc să îl extindă, în încercarea de a avea un grad de retenţie semnificativ al angajaţilor.

În general, creşterile salariale din acest an au fost acordate punctual, în funcţie de rezultate (57% dintre companii), în timp ce alte companii au oferit juniorilor, în 48% din cazuri, seniorilor (38%) şi middle-managerilor (33%).

Patru din zece firme au preferat să majoreze salariile pentru toată echipa şi 38% pentru mai mult de jumătate dintre angajaţi în 38%.

Peste 60% dintre angajatori au oferit măriri salariale de până la 15%, în timp ce 30% au oferit între 16 şi 30%. 

Pentru 2024, 6 din 10 companii plănuiesc să acorde creşteri salariale, 31% mizează pe stagnare, iar 5% iau în calcul reducerea costurilor în cazul creşterii impozitării.

Legat de implementarea noilor măsuri fiscale, aproape 43% dintre companii iau în calcul să crească preţurile aplicate clienţilor, şi doar 5% ar putea efectua restructurări de personal.

„Anul 2023 a fost unul dificil pentru companii, care s-au confruntat cu provocări atât din punct de vedere economic, cât şi al resurselor umane. Astfel, strategiile de HR au fost împărţite între nevoia de retenţie a angajaţilor performanţi şi cea de recrutare a specialiştilor care să completeze abilităţile din echipe. În acest context, noi, la bestjobs, ne-am propus să susţinem în continuare procesele de recrutare ale partenerilor noştri, actuali şi viitori, păstrând aceleaşi preţuri şi în 2024, care se anunţă deja unul mai complicat decât 2023”, a spus Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Serviciul lansat de bestjobs în primăvara acestui an, HIRE, a derulat peste 5.100 de proiecte cu o rată de succes de 95%, în cadrul cărora mai mult de 1.800 de companii au recrutat specialiştii de care aveau nevoie. Printre companiile cu proiecte HIRE s-au numărat Continental, Raiffeisen, Vodafone, CEC Bank, Allianz Trade, Hella, Huawei şi Bosch.

„Prin serviciul HIRE, am vrut să le oferim partenerilor noştri o experienţă simplificată, dar foarte eficientă de recrutare, prin care găsirea angajaţilor potriviţi, chiar şi pe poziţii greu de acoperit să se realizeze cu resurse minime din partea lor. Astfel, în mai puţin de un an de când a fost lansat, serviciul HIRE a ajutat aproape 2.000 de companii să-şi găsească rapid talentele necesare, cu o rată de succes de 95% şi cu costuri foarte avantajoase, mai ales dacă raportăm la duratele tipice de recrutare pentru astfel de poziţii, care se pot întinde şi până la 6 luni”, completează Ana Vişian.

Sondajul bestjobs a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie, pe un eşantion de 276 companii din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO