ZF 24

BNR a imprumutat bancile cu o suma record de peste 16 miliarde de lei in iulie

26.08.2009, 11:17 13

BNR avea in sold in iulie credite de refinantare acordate bancilor de 15,34 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), stabilind astfel un nou varf istoric pentru sumele injectate in piata bancara.

Creditele sunt acordate pe perioada de o luna, iar bancile trebuie sa aduca in garantie titluri de stat. Dobanda medie pentru creditele aflate in derulare in iunie a fost de 9,23% pe an, in scadere de la 9,54% pe an in iunie.

Totodata, BNR a mai acordat bancilor in iulie credite pe termen de o zi (prin facilitatea Lombard) in valoare totala de 1,29 miliarde de lei. Dobanda la aceste credite a fost de 13% pe an.

Pe de alta parte, bancile au avut temporar si lichiditati in exces in iulie, pe care le-au plasat la BNR. Astfel, bancile au plasat la BNR aproape 493 de milioane de lei in cadrul unor operatiuni reverse repo si inca 1,24 miliarde de lei in facilitatea de depozit pe o zi.

Vizualizati aici buletinul lunar al BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO