ZF 24

BNR sustine cursul euro/leu cu interventie indirecta, prin BCR, spun dealerii

04.07.2007, 17:26 22

Moneda nationala s-a mentinut pe o tendinta de depreciere pana la finalul sedintei de astazi, majoritatea dealerilor fiind convinsi ca Banca Nationala a Romaniei intervine in piata prin intermediul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Ultimele cotatii ale zilei s-au plasat in intervalul 3,1400 - 3,1420 lei/euro, cu 0,4 bani sub nivelul de la inchiderea precedenta.

"BCR a cumparat cam toata piata atunci cand cotatiile au coborat la 3,1250 lei/euro, plasandu-se impotriva unor nume mari, cum ar fi Deutsche Bank, sau Citibank. Este sigur o interventie indirecta a BNR", a declarat dealerul unei banci.

Dupa deprecierea de la debutul zilei, cand rata de schimb a urcat de la 3,1320 - 3,1340 lei/euro la 3,1450 lei/euro, mari investitori straini au introdus ordine consistente de vanzare de valuta, iar cotatiile s-au prabusit pana la un minim al zilei de 3,1250 lei/euro.

La acest nivel, BCR s-a pozitionat pe cumparare intr-un mod agresiv, activand ordine de cumparare de valuta pe fiecare pas de cotare in sus.

"Fara suportul BNR, ar fi insemnat ca dealerii de la BCR joaca in pierdere, sau impotriva clientului. Modul in care au cumparat arata clar intentia de a urca intervalul de tranzactionare", a comentat un alt dealer.

Reprezentantii BCR au sustinut ca nu au cunostinta de vreo interventie directa sau indirecta a bancii centrale.

"A fost o zi normala de tranzactionare, in care banca a derulat tranzactii atat in nume si cont propriu, cat si in contul clientilor. Cei care au castigat au fost cumparatorii de valuta, cursul de inchidere fiind foarte apropiat de maximul zilei", a declarat directorul de comunicare al bancii, Corneliu Cojocaru.

BCR s-a mentinut pe pozitia de cumparare agresiva de valuta pana cursul a atins un maxim al zilei de 3,1460 lei/euro.

Banca centrala a anuntat un curs de referinta de 3,1354 lei/euro, cu 1,2 bani peste nivelul publicat marti. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO