Burse - Fonduri mutuale

Brokerii inca nu sunt convinsi ca Bursa a intrat pe crestere

20.05.2008, 20:46 13

"Brokerii nu prea s-au asteptat la cresterile din ultima perioada, dar acestea sunt binevenite, fiind practic o gura de aer dupa pierderile inregistrate in prima parte a anului", spune Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Indicele BET al celor mai lichide companii din piata, a crescut ieri cu 0,6%, in conditiile in care actiunile BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat scaderi de 0,4%, respectiv de 0,9%. Pe de alta parte, Biofarm Bucuresti (BIO) a cunoscut o crestere de 7,1%.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut si el cu circa 1%, in vreme ce BET-FI, indicele de ansamblu al societatilor de investitii financiare, s-a apreciat cu 0,2%. Dintre SIF-uri, SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cea mai mare apreciere, de 1,9%, in vreme ce SIF Muntenia (SIF4) a fost "cenusareasa" grupului, cu o pierdere de circa 1,2%.
"Este mult prea devreme sa ne pronuntam si sa spunem ca am intrat pe un trend ascendent. Este nevoie de mai mult de trei sedinte cu lichiditati si volume bune pentru a face o astfel de afirmatie", spune Manaila.
Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction, este de parere ca in momentul de fata exista mai mult optimism in piata, dar nu se poate vorbi de un entuziasm inca, investitorii fiind in continuare prudenti. "Trebuie sa asteptam o confirmare a cresterilor din ultima saptamana in sedintele viitoare. Pe masura ce piata a scazut, brokerii se asteptau la o revenire mai mare sau mai mica", spune Brendea.
Piata a inregistrat ieri o lichiditate totala in valoare de 20,8 milioane de euro (75,6 milioane de lei), jumatate fiind realizate de Bursa de Valori (10,1 milioane de euro) si jumatate de piata RASDAQ (10,7 milioane de euro).
De altfel, 5,9 milioane de euro (21,5 milioane de lei) au fost tranzactionati printr-un singur pachet pe piata RASDAQ, compania tinta fiind Comcereal Constanta (CCRL). Tranzactia vine dupa ce compania care deruleaza activitati in sectorul comertului cu cereale a raportat pentru primul trimestru un profit de 4,5 ori mai mare fata de anul trecut, de 3,3 milioane de lei (0,9 milioane de euro). Pretul la care s-a realizat tranzactia a fost de 37 lei/actiune, cu 4,2% peste nivelul de referinta, de 35,5 lei/actiune.
"RASDAQ-ul a avut si in 2007 o vizibilitate mai redusa, fiind sanse mai mari de a se gasi companii cu potential. Se cauta pachete mai mari la preturile actuale, existand interes la cumparare. De altfel, este imbucurator faptul ca se cumpara pachete mari", spune Brendea.
SIF-urile au atras ieri investitii in valoare de 4,5 milioane de euro (16,5 milioane de lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata. De altfel, SIF Banat-Crisana (SIF1) a inregistrat un rulaj de 1,3 milioane de euro (4,8 milioane de lei), cel mai mare de la Bursa.
"Ne putem astepta in continuare la reveniri pe diversi emitenti, urmate de o perioada de consolidare, de reasezare a pietei pe lucruri rationale, cum ar fi rezultatele financiare. Un trend ascendent cu aportul unor investitori mari poate aparea dupa 2-3 luni", crede Brendea.
Pietele internationale inregistrau si ele cresteri nesemnificative spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, indicele francez CAC 40 si indicele german DAX se apreciau cu 0,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO