ZF 24

Bursa de la Varşovia este tot mai aproape de fuziunea cu bursa de la Viena

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Niţă

09.06.2013, 20:35 404

Cu toate că discuţiile dintre Austria şi Polonia privind o posibilă fuziune între bursele de acţiuni ale celor două ţări s-au răcit, directorul general al Bursei de la Varşovia a sugerat că părţile implicate sunt pe cale să ajungă la un acord în această privinţă, scrie CNBC.

“Sunt convins că în curând putem ajunge la un acord. Împreună putem crea o instituţie mai mare, mai puternică şi mult mai interesantă pentru clienţii noştri”, a declarat Adam Maciejewski, CEO-ul Bursei de Valori din Varşovia.

Cele două burse, care au concurat timp de mulţi ani pentru a obţine influenţa în Europa de Est, au început discuţiile de negociere în aprilie, însă până în prezent nu au ajuns la niciun acord. Însă Maciejewski a asigurat că fuziunea nu va face probleme, chiar dacă cele două burse au sisteme diferite de tranzacţionare.

“Chiar dacă avem sisteme de tranzacţionare şi viziuni diferite, acest lucru nu reprezintăă un obstacol şi nu înseamnă că nu putem crea o instituţie funcţională”, a adăugat directorul general al bursei poloneze.

Fuziunea celor două burse ar putea crea un centru pentru tranzacţionarea acţiunilor şi pentru lansarea unor oferte publice iniţiale în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, prin realizarea fuziunii, Polonia ar fi mai aproape de Grupul Burselor de Valori din Europa Centrală şi de Est (CEESEG), acesta fiind o companie de tip holding care cuprinde bursele de la Viena, Budapesta, Ljubljana şi Praga.

Anul trecut, pe Bursa de la Varşovia s-au lansat 105 oferte publice iniţiale, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din listările din Europa. Cu toate acestea, volumul tranzacţionat este destul de redus. În perioada 2011-2012, volumul de tranzacţionare  a scăzut cu 26%, dar de la începutul acestui an şi-a revenit puternic, potrivit directorului general al Bursei de la Varşovia.

Bursa poloneză a crescut cu 125% de la minimul înregistrat în februarie 2009, după declanşarea crizei financiare la nivel global. În 2013, volatilitatea de pe piaţa bursieră a fost ridicată, însă acum cotaţiile sunt la nivelul celor de la începutul anului.

În prezent, creşterea economică din Polonia a încetinit considerabil, însă ţara reuşeşte în continuare să evite recesiunea. PIB-ul a crescut doar cu 0,1% în primele trei luni din 2013, după ce în ultimul trimestru din 2012, economia a stagnat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO