ZF 24

Bursă: Digi Communications raportează venituri de 1,2 miliarde de euro în primele nouă luni din 2023, plus 13%. Profit net de 40 mil. euro. Serghei Bulgac, CEO: Privind dincolo de 2023, suntem încântaţi să avansăm cu intrarea noastră în pieţele din Portugalia şi Belgia

Bursă: Digi Communications raportează venituri de 1,2...

Autor: Liviu Popescu

14.11.2023, 08:55 825

Operatorul de telecomunicaţii Digi Communications (simbol bursier DIGI), companie antreprenorială controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari şi ale cărei acţiuni sunt incluse în indicele principal BET, a raportat venituri de 1,23 miliarde de euro în primele nouă luni din 2023, faţă de 1,1 mld. euro în aceeaşi perioadă a anului precedent, deci în creştere cu 13%.

Cheltuielile din activităţi operaţionale au fost de 390 mil. euro, faţă de 340 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2022, se arată în raportul trimestrial publicat marţi dimineanţă la Bursa de Valori. În moneda naţională, veniturile au fost de circa 6,2 mld. lei. Digi are o capitalizare bursieră de 3,97 mld. lei. În 2023 acţiunile au urcat cu 26%. Spre comparaţie indicele BET a crescut cu 25%.

În T3 Digi a avut venituri de 430 mil. euro, în creştere semnificativă faţă de cele 377 mil. euro din T3/2022, performanţă susţinută în principal de piaţa din Spania, respectiv o creştere de 30% la 166 mil. euro. În România veniturile au fost de 257 mil. euro, faţă de 244 mil. euro.

Pe de altă parte profitul net a fost de 40 mil. euro în primele nouă luni, comparativ cu 53,7 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului precedent. În T3/2023 profitul net a fost de 13 mil. euro, în scădere abruptă faţă de rezultatul de 22,5 mil. euro în acelaşi trimestru din 2022 pe fondul unor cheltuieli financiare mai mari. Profitul din exploatare a fost de 44,7 mil. euro faţă de 44,8 mil. euro. EBITDA ajustată a urcat cu 19% la 150,4 mil. euro în T3/2023 în timp ce la nivelul primelor nouă luni avansul a fost de 16% la 430 mil. euro.

“Performanţa financiară susţinută este rezultatul direct al creşterii puternice a bazei de clienţi, determinată de o creştere substanţială a numărului de RGU în România şi Spania, în special în segmentul mobil, unde am înregistrat o creştere de 19%, respectiv 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Privind dincolo de 2023, suntem încântaţi să avansăm cu intrarea noastră în pieţele din Portugalia şi Belgia, unde ne propunem să replicăm modelul nostru de servicii accesibile şi de înaltă calitate, asigurând astfel creşterea noastră continuă în peisajul telecomunicaţiilor la nivel european”, spune Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications.

Compania menţionează că în T3 2023 a creascut la nivelul întregului portofoliu de servicii, depăşind 23,2 milioane de relaţii contractuale generatoare de venituri (RGU) în cele trei pieţe în care activează –România, Spania şi Italia, reprezentând o creştere de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ofertele Grupului includ servicii de telefonie mobilă şi fixă, internet fix şi date şi servicii de televiziune cu plată. Grupul operează, de asemenea, o reţea de telefonie mobilă în România, care utilizează infrastructura de bază a reţelei de fibră optică. În Spania, Digi oferă servicii de telefonie mobilă, internet şi telefonie fixă, în timp ce în Italia, Grupul oferă exclusiv servicii de telefonie mobilă.

Segmentul de telefonie mobilă este proeminent, deoarece produce cel mai mare număr de RGU dintre toate categoriile de servicii ale grupului, contribuind la 45% din totalul RGU la nivelul tuturor celor trei pieţe în care Digi activează. Continuând ritmul de creştere din trimestrele precedente, numărul de RGU din această categorie a ajuns la 10,5 milioane, o creştere cu 21%, reprezentând clienţii de telefonie mobilă din România, Spania şi Italia.

Alte comentarii din raportul trimestrial:

  • Iniţiativele strategice din Portugalia şi Belgia ale Grupului au creat terenul pentru extinderea viitoare a Digi în aceste două pieţe. În Portugalia, entitatea locală se pregăteşte la nivel organizaţional pentru a demara furnizarea de servicii comerciale în 2024. Pregătirile sunt susţinute de un parteneriat pe termen lung încheiat de Digi cu Cellnex, un jucător cheie în sectorul infrastructurii de telecomunicaţii din această ţară.
  • În Belgia, asocierea dintre Digi Communications Belgium N.V. şi InSky N.V., a stabilit baza pentru operaţiunile viitoare prin semnarea, în august 2023, a unei serii de contracte de tip en-gros cu Proximus Plc, principalul jucător în domeniul telecomunicaţiilor din Belgia. Aceste acorduri vor completa pachetul de spectru mobil care a fost câştigat în iunie 2022 de joint venture.
  • În România, segmentul de servicii de telefonie mobilă a ajuns la 5,6 milioane RGU, o evoluţie de 19% faţă de T3 2022. Serviciile de internet fix au înregistrat o creştere de 10%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4,5 milioane RGU, în timp ce segmentul serviciilor de televiziune cu plată (cablu şi satelit) a înregistrat o creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 5,6 milioane RGU. Împreună cu serviciile de telefonie fixă, numărul total de RGU de pe piaţa românească a fost de 16,7 milioane de clienţi, în creştere cu 10%.
  • Operaţiunile din Spania au continuat să aibă o performanţă bună în T3 2023, unde numărul utilizatorilor de servicii fixe, internet şi telefonie mobilă a crescut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 6,1 milioane RGU. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă a crescut cu 24%, până la 4,5 milioane de RGU, în timp ce numărul utilizatorilor de servicii de internet fix a crescut cu 66%, până la 1,2 milioane.
  • În Italia, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 14%, ajungând la 409.000 RGU la finalul T3 2023.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO