Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere netă de 968 milioane lei, comparativ cu un profit de 3,5 miliarde lei în perioada similară din 2022, ca urmare a diferentei de valoare în ceea ce priveşte pachetul de actiuni detinut la Hidroelectrica, pe care Fondul l-a vândut în acest an.
”Pierderea a fost determinată în principal de diferenţa de valoare în ceea ce priveşte Hidroelectrica SA, deoarece preţul de ofertă publică iniţială a fost mai mic comparativ cu evaluarea înregistrată pentru 31 decembrie 2022 (1,87 miliarde RON pierdere de valoare justă).”, se arată într-un comunicat al FP.
În al treilea trimestru al anului 2023, administratorul Fondului a listat participaţia sa în Hidroelectrica, acesta fiind cel mai mare IPO realizat vreodată pe BVB.
La finele primelor 9 luni din acest an, FP a raportat venituri brute din dividende de 962 milioane lei, fată de 934 milioane lei în perioada similară din 2022, şi pierderi aferente participaţiilor de 1,6 miliarde lei, comparativ cu un profit de 2,5 miliarde lei anul trecut.
Scăderea netă a participaţiilor a fost în principal determinată de vânzarea integrală a deţinerii în Hidroelectrica (9,28 miliarde Lei), precum şi de reclasificarea companiilor din grupul Enel ca active imobilizate deţinute pentru vânzare (588,8 milioane Lei).
În final, pierderile nete din activitatea operatională s-au ridicat la 502 milioane lei, de la un profit de 3,6 miliarde lei în ianuarie-septembrie 2022.
În T3, VAN pe acţiune a avut o scădere totală de 73,32% faţă de finalul celui de-al doilea trimestru, în special din cauza aprobării dividendului special brut de 1,7225 lei pe acţiune şi a plăţii ulterioare către acţionari. Majoritatea costurilor legate de IPO-ul Hidroelectrica au fost contabilizate şi plătite tot în trimestrul al treilea.
Tot în T3, mandatul Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului a fost reînnoit pentru o perioadă de un an, începând cu 1 aprilie 2024 şi până la 31 martie 2025.
FP, controlat de Franklin Templeton, are 3 mld. lei capitalizare, iar de la începutul anului acţiunile s-au depreciat cu 73% pe tranzacţii de2 miliarde lei.