ZF 24

Care sunt cele mai misterioase clădiri din lume. GALERIE FOTO

Autor: Cătălina Butan

13.10.2012, 10:14 2553

Siteul Yahoo Travel and Leisure a compilat o listă cu 10 clădiri misterioase, unele dintre acestea fiind construite în circumstanţe ciudate, altele având legende intrigante ţesute în jurul lor sau care reprezintă adevărate motive de uimire.

Spitalul Renwick din Insula Roosevelt, New York

Clădirea cu pavaje de granit, acoperiş mansardat şi parapeţi din piatră este un fost spital abandonat, în care au fost altădată trataţi imigranţi care sufereau de boli contagioase.
Cladirea va fi restaurată cu 4,5 milioane de dolari şi deschisă publicului în 2013. Proiectul include şi deschiderea unei galerii de artă în cadrul construcţiei.
Renwick este iluminat noaptea, la iniţiativa unui localnic anomin al New York-ului, al cărui apartament are vederea spre fostul spital.


Biserica Loretto din New Mexico

Principala atracţie a biserii Loretto, o construcţie în stil gotic, este scara interioară de lemn sub formă de spirală care face legătura între balconul corului cu primul nivel, fără a dispune de un pilon de susţinere. Potrivit legendelor, un tâmplar a construit scara în 1878, după care a disparut fără să fie plătit. În apropiere de biserica Loretto se află hotelul La Posada de Sante Fe, cunoscut în rândul localnicilor drept o clădire bântuită.


Fosta mină de diamante Kolmanskop din Namibia

Ruinele fostei mine de diamante Kolmanskop acoperite parţial de nisip se pot observa pe coasta scheletelor din Namibia.
Localnicii au numit această plajă "Locul pe care Dumnezeu l-a creat la mânie" iar portughezii "Porţile iadului". Plaja acoperită de rămăşiţele a peste 1000 de vase care au eşuat de-a lungul timpului dar şi de scheletele balenelor şi ale altor mamifere marine este un loc izolat şi înspăimântător. Pe plaja se pot observa şi ruinele unor foste tabere de mineri acoperite parţial de nisipuri dar şi ruinele fostei mine de diamante Kolmanskop.

Skara Brae din Insulele Orkney, Scoţia

Skara Brae este un sit preistoric, un fost sătuc scoţian, care datează de peste 5000 de ani. Skara Brae a fost descoperit în 1850, după ce o furtună violentă a scos la suprafaţă ruinele. Excavaţiile ulterioare, precum şi alte furtuni au arătat că satul avea cel puţin opt căsuţe de piatră, echipate cu paturi şi vetre.
Deşi satul este abandonat de mii de ani în urmă, construcţiile se află într-o stare bună. Arheologii nu au descoperit motivul pentru care a fost abandonat, însă multe teorii evocă un eveniment apocaliptic.

Conacul Woodchester Costwolds din Anglia

Woodchester Costwolds este o construcţie realizată în stil neogotic, prevăzută cu turle care datează din secolul al XIX lea. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, construcţia era folosită drept morgă temporară pentru trupurile neînsufleţite ale aliaţilor Angliei. Legendele spun că spiritele foştilor soldaţi bântuie holurile clădirii.

Therme Vals din Elveţia

Hotelul "Therme Vals" este o construcţie minimalistă din cuarţ, din munţii Alpi. În cadrul hotelului există un labirint de băi termale care crează o atmosferă de mister.
Această senzaţie e sporită de muzica hipnotică care se aude în surdină în camerele hotelului.

Yaxchilán din Mexic

Yaxchilán este un sit din Mexic, aflat în mijlocul junglei, la graniţa cu Guatemala, pe malul răului Usumacinta. Yaxchilan este apreciat pentru faţetele sale din calcar sculptate şi pictate ingenios, dedicate unor foşti conducători din Mexic, precum Moon Skull.
Accesul la acest sit arheologic se realizează doar cu ajutorul bărcii.

Farul Rubjerg Knude din Hjørring, Danemarca

Construit pe o dună de nisip în anul 1900, a fost abandonat în 1968 după ce nisipul şi marea au început să-l "consume". Turnul înalt de 22 de metri stă să se prăbuşească datorită nisipurilor mişcătoare şi din cauza eroziunii. Curios este faptul că farul a fost ridicat pe o stâncă aflată la 200 de metri faţă de mare şi la 61 de metri înălţime deasupra nivelului mării. Cu toate acestea, turnul este "înghiţit" de elementele necruţătoare ale naturii.

Turnul bisericii San Juan Parangaricutiro din Mexic



În urma erupţiei unui vulcan apropiat în 1943, sate întregi din zonă au fost acoperite de un strat negru de lavă, dar turnul a supravieţuit lavei, precum şi altarul bisericii, care a rămas intact.

Castelul de corali din oraşul american Homestead, Florida



Clădirea a fost construită din 1.100 de tone de blocuri de calcar de către un singur om între anii 1923-1951, un imigrant pe nume Edward Leedskalnin din Letonia, pentru el şi iubita lui, care l-a părăsit în noaptea dinaintea nunţii. Cum a reuşit, este un mister şi astăzi pentru oamenii de ştiinţă. Leedskalnin susţinea că ştie secretul construirii piramidelor egiptene. Pietrele nu sunt legate cu mortar, ci sunt aşezate într-un echilibru ce pare că sfidează legile fizicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO