ZF 24

Castelul Regelui Mihai de la Săvârşin va fi deschis publicului, din toamnă

Castelul Regelui Mihai de la Săvârşin va fi deschis publicului, din toamnă

Autor: Pacala Dana, Marian Buga

15.01.2013, 17:01 772

Principele Radu al României anunţă, pe blogul personal, că mai mulţi tineri arhitecţi bănăţeni s-au oferit voluntari pentru a ajuta la lucrările de restaurare care au loc pe domeniul regal.

"Scările de lemn din holul principal al Castelului Regal Săvârşin, unul dintre elementele de patrimoniu ale interiorului clădirii, vor fi complet restaurate luna aceasta. Migălosul proces este desăvârşit cu ajutorul unui număr de voluntari, tineri arhitecţi din Banat. Ei au decis să vină la sfârşitul fiecărei săptămâni, petrecând sâmbăta şi duminica pe domeniul regal, pentru a sprijini generos activitatea de restaurare susţinută de angajaţii castelului", scrie Principele Radu.

Conform acestuia, voluntarii vor ajuta, în următoarele luni, şi la restaurarea ferestrelor originale ale clădirii.

De asemenea, în primăvară, alţi voluntari, specializaţi în arhitectura parcurilor, vor ajuta la refacerea parcului regal Săvârşin, creat în anul 1850.

"Aceste iniţiative sunt parte a unui program amplu, condus de principesa moştenitoare în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă de la Săvârşin, din care mai fac parte construcţia unui sat regal al meşteşugurilor, ridicarea unei capele regale şi a unei orangerii în parcul regal, precum şi restaurarea completă a clădirilor din satul regal, printre care se află căsuţa Reginei Elena, în care mama Regelui Mihai a locuit în timpul refacerii castelului, în anii 1940", scrie Principele Radu.

Sursa citată anunţă că satul regal, satul regal al meşteşugurilor şi parcul castelului vor putea fi vizitate din nou de public atunci când lucrările vor fi finalizate, cel mai târziu în toamnă.

Primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că pe domeniul regal au loc lucrări de restaurare de cinci ani, iar în ultimii trei ani castelul nu a mai fost deschis publicului.

"Castelul este în continuare cel mai important punct de atracţie al zonei, chiar şi acum turiştii vin să-l vadă, chiar dacă numai din exterior sau se opresc la porţile domeniului. Redeschiderea domeniului regal pentru publicul larg ar fi un câştig enorm şi aşteptăm cu mare interes acest eveniment", a declarat edilul.

Primarul a spus că reprezentanţii Casei Regale au angajat localnici pentru lucrările de restaurare, "ceea ce este un câştig mare pentru conservarea unor meşteşuguri".

"Este de apreciat că tâmplarii folosiţi sunt locali şi lucrează în atelierul Casei Regale", a afirmat primarul.

Castelul Săvârşin a fost construit în perioada 1650-1680, iar în proprietatea Regelui Mihai a intrat în 1943, prin cumpărare. După ce a fost confiscat de regimul comunist în 1948, castelul a revenit în proprietatea Casei Regale abia în 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO