ZF 24

Cât vor să obţină cele mai mari cinci bănci din România din executarea silită a 3.500 de locuinţe

Cele mai multe locuinţe executate silit se află la o a doua, a treia sau chiar a patra tentativă de vânzare

Autor: Anelis Baciu

22.08.2013, 00:00 3507

BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC - cele mai mari bănci din piaţă după activele deţinute - speră să în­ca­seze 150 mil. euro din vânzarea a 3.500 de case şi aparta­mente executate silit după ce proprietarii nu şi-au mai achitat ratele la credite, potrivit datelor agregate de ZF pe baza anun­ţurilor de vânzare publicate de bănci pe site-urile lor.

Băncile şi-au pierdut răbdarea cu clienţii rău-platnici şi au accelerat recuperarea banilor în ultimele luni după ce rata creditelor neperformante a ajuns la o cincime din portofoli­ile totale. Băncile mari şi-au creat propriile portaluri specializate, în care postează  anunţurile, precum şi informaţii cu privire la preţ, modalitatea de participare la licitaţie şi localizarea pe hartă a proprietăţilor.

„Băncile mari au amânat cât de mult au putut recunoaşterea creditelor cu probleme, însă au ajuns în situaţia în care nu mai pot face acest lucru. Multe au recunoscut în bilanţ aceste pierderi, aşadar sunt obligate să ia măsuri şi să treacă la vânzarea bunurilor executate silit. Cele care au demarat acest proces, cu siguranţă îl vor continua, în timp ce băncile mici vor fi forţate să procedeze în aceeaşi manieră“, a comentat analistul financiar Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO