• Leu / EUR4.9679
  • Leu / GBP5.8029
  • Leu / USD4.6140
ZF 24

Câte locuri de muncă se vor pierde în criză: Un raport al McKinsey, cea mai mare firmă de consultanţă din lume, arată că 60 de milioane de joburi sunt în pericol doar în Europa; Dacă UE nu reuşeşte să limiteze pandemia în trei luni, efectele se pot întinde până în 2024

Câte locuri de muncă se vor pierde în criză: Un...

Autor: Dorin Oancea

25.04.2020, 00:07 1313

Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană şi Regatul Unit sut ameninţate de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport al companiei de consultanţă McKinsey, citat de CNN.

Firma avertizează că rata şomajului în UE ar putea creşte de la aproximativ 6% la mai mult de 11% şi va rămâne ridicată ani întregi dacă dacă efectele bolii nu sunt eliminate rapid.

McKinsey estimează că unul din patru locuri de muncă din întreaga Uniune Europeană şi Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau a plăţii, problemelor temporare sau concedierii permanente. Profesiile care nu necesită un contact strâns cu alţii, inclusiv contabilii şi arhitecţii, sunt considerate cu risc scăzut, împreună cu cele care oferă servicii esenţiale, cum ar fi poliţia.

Aproximativ 55 de milioane de lucrători sunt angajaţi în profesii cu risc ridicat, inclusiv casiere, bucătari, lucrători în construcţii, personal hotelier şi actori. Aproximativ 80% din locurile de muncă considerate de risc sunt deţinute de persoane care nu au o diplomă universitară.

În cadrul unui scenariu în care Europa nu reuşeşte să limiteze pandemia în termen de trei luni şi este forţată să continue măsurile de distanţare socială în perioada verii, rata şomajului UE va atinge 11,2% în 2021 şi nu va scădea până în 2024.

McKinsey a spus că firmele şi guvernele trebuie să ia decizii rapide pentru a proteja locurile de muncă. Companiile ar trebui să îşi reducă costurile, să separe schimburile de muncă şi să permită lucrul la distanţă, când este posibil. Guvernele ar trebui să ofere garanţii la credite, scutiri de impozite şi plăţi garantate pentru lucrători, o parte dintre aceste măsuri fiind deja luate în toată Europa.

Pachetul de ajutor pentru coronavirus al Uniunii Europene include până la 100 de miliarde de euro în subvenţii salariale care vizează prevenirea disponibilizărilor în masă, precum şi sute de miliarde de euro în împrumuturi acordate companiilor şi credite pentru guvernele UE.

Piaţa muncii din SUA este deja lovită de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni, sau aproximativ 13,5% din forţa de muncă, depunând cereri de şomaj începând cu 14 martie. Rata şomajului, care a urcat la 4,4% în martie, de la un minimul istoric de 3,5% în februarie, se aşteaptă să atingă o valoare dublă în aprilie.

Mulţi economişti se aşteaptă ca şomajul american să ajungă la 15% sau mai mult. Economiştii JPMorgan prognozează un vârf de până la 20%.

Ocuparea forţei de muncă în Statele Unite a scăzut mai repede şi mai profund în timpul crizei financiare globale din 2008 decât în ​​Europa, a menţionat McKinsey, cel mai probabil pentru că reglementările pieţei forţei de muncă sunt mai flexibile în America. Cu toate acestea, piaţa muncii din SUA şi-a revenit mult mai rapid, iar ocuparea a revenit la nivelurile anterioare crizei până la sfârşitul anului 2014. În Europa a durat doi ani pentru acelaşi lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9679
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9681
Azi: 4.6140
Diferență: 0,2412
Ieri: 4.6029
Azi: 5.8029
Diferență: 0,0483
Ieri: 5.8001
Azi: 5.2769
Diferență: 0,2298
Ieri: 5.2648