ZF 24

Ce spune premierul Ludovic Orban despre intrarea României în Schengen: Nu vreau să dau orizonturi de timp

Ce spune premierul Ludovic Orban despre intrarea...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

10.01.2020, 06:00 662

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu doreşte să dea un orizont de timp în care România să adere la Spaţiul Schengen, însă a fost o problemă la nivelul Uniunii Europene legată de migraţie, precum şi o discuţie în prezent cu privire la reformarea acestui Spaţiu.

„La Schengen, evident că vom face toate demersurile. Nu vreau să dau orizonturi de timp. La ora actuală e o şi întreagă dezbatere la nivelul UE. Acum hai să fim cinstiţi, e un moment în care încă se discută de o reformă a Spaţiului Schengen plus că e în dezbatere un pachet pe migraţie, din cauza problemelor care existau la nivelul UE pe tema migraţiei s-a creat o o situaţie”, a afirmat Ludovic Orban, joi la Realitatea Plus.

Şeful Executivului a mai spus că din cauza guvernărilor anterioare România nu a intrat în Spaţiul Schengen.

„Noi ar fi trebuit să intrăm în Schengen înainte de apariţia acestor probleme, când eram la un pas de a fi primiţi, dacă nu greşeau guvernările anterioare. Evident că este un obiectiv pe care îl urmărim în mod sistemic, cu un lobby organizat astfel încât să convingem cât mai mulţi să susţină aderarea României la Spaţiul Schengen”, a conchis Orban.

Premierul a efectuat de marţi până joi prima vizita externă la Bruxelles în calitate de premier. Acesta a avut întrevederi cu Ursula von der Leyen, David Sassoli, Michel Barnier, Charles Michel şi Jens Stoltenberg.

Printre temele de discuţie ale şeful Executivului cu oficialii străini a fost şi Schengen.