ZF 24

CE vrea un fond de 50 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro

Autor: Vlad Popescu

26.09.2013, 21:42 241

Uniunea Europeană (UE) ia în calcul transformarea fondului de asistenţă pentru statele care au probleme în privinţa balanţei de plăţi într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg.

Fondul de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanţare externă ale Letoniei, Ungariei şi României, au afirmat oficialii citaţi.

Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro.

Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susţinerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.

CE doreşte să aibă la dispoziţie un mecanism paralel fondului de urgenţă al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.

Executivul european speră să se ajungă la un acord până la sfârşitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind condiţiile în care mecanismele de asistenţă ale UE pot oferi sprijin direct băncilor din zona euro.

„Comisia a propus ca mecanismul balanţei de plăţi să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din acelaşi motiv pentru care un astfel de sistem există pentru ţările din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranţă instituţiilor de supraveghere şi participanţilor la piaţă în ceea ce priveşte stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calităţii activelor şi teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa“, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO