ZF 24

CEC Bank a acordat până acum peste 1 miliard de lei agricultorilor, prin programul Rural Invest, şi continuă finanţările şi în 2024 prin Rural Plus. Creditul de investiţii poate ajunge la 10 mil.lei

CEC Bank a acordat până acum peste 1 miliard de lei...

Autor: Roxana Rosu

22.04.2024, 10:36 101

CEC Bank a acordat până acum peste 1 miliard de lei agricultorilor, prin programul Rural Invest, banca urmând să continue finanţarea fermierilor şi în anul 2024 prin RURAL PLUS, componentă a programului guvernamental IMM PLUS.

“La fel ca în anii anteriori, programele guvernamentale destinate finanţării sectorului agricol continuă să se bucure de un interes deosebit din partea beneficiarilor, astfel că am ales să fim alături de agricultori şi în anul 2024, oferindu-le acestora posibilitatea finanţării în condiţiile avantajoase ale Programului IMM PLUS – componenta Rural Plus”, a declarat Ramona Ivan, Director Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale în cadrul CEC Bank.

Durata maximă de finanţare este de până la 72 luni în cazul creditelor de investiţii, respectiv 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru, iar valoarea maximă nu poate depăşi 5 milioane lei, în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, respectiv 10 milioane lei pentru creditele de investiţii.

Valoarea cumulată a finanţărilor care pot fi acordate nu poate  depăşi 10 milioane lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului şi acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor care pot fi acordate nu poate depăşi 5 milioane lei.

Ajutorul de stat sub formă de grant, de care beneficiază antreprenorii în cadrul componentei RURAL Plus, acoperă dobânda pe o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului precum şi comisioanele de garantare pe toată perioada de valabilitate a garanţiei.

Valoarea ajutorului de stat, constând în cumulul dintre valoarea garanţiei de stat şi valoarea grantului, nu poate depăşi 2,25 milioane de euro pe companie din sectorul industriei alimentare, 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului şi al acvaculturii şi 280.000 de euro pentru fiecare firmă din domeniul producţiei primare de produse agricole.

Pentru creditul de investiţii, dobânda este ROBOR 3M + 1,50% iar pentru finanţarea activităţii curente ROBOR 3M + 1,90%. Comisioanele de analiză dosar, de acordare, de gestiune şi de rambursare anticipată sunt toate zero.

Prin acest Program guvernamental, beneficiarii pot accesa finanţări garantate până la 90% cu garanţii de stat, emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural, atât pentru proiectele de investiţii cât şi pentru acoperirea necesarului de capital de lucru pentru consolidarea şi extinderea afacerilor acestora, adaptarea la cerinţele actuale de climă şi digitalizare, menţinerea şi crearea de locuri de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels