ZF 24

CEC Bank a încheiat primul semestru din 2023 cu un profit net de 369,4 mil.lei şi active de 69 mld.lei, în creştere cu aproape 30%. Bogdan Neacşu, Preşedinte CEC Bank: Am continuat să finanţăm economia cu credite noi în valoare de circa 5 mld.lei şi să ne consolidăm poziţia prin creşterea activelor la o valoare nemaiatinsă până acum

CEC Bank a încheiat primul semestru din 2023 cu un...

Autor: Roxana Rosu

12.09.2023, 09:19 274

CEC Bank a încheiat primul semestru al anului cu un profit net estimat, neauditat, de 369,4 milioane de lei, fată de 110,8 milioane de lei în primul semestru din 2022, şi active de 69 miliarde de lei, în creştere cu 29,4%, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

"Am continuat să finanţăm economia cu credite noi în valoare de circa 5 miliarde lei acordate în primul semestru şi să ne consolidăm poziţia pe piaţă prin creşterea activelor la o valoare nemaiatinsă până acum de CEC Bank – peste 69 miliarde de lei. Banca a continuat programul de transformare şi modernizare şi a investit în digitalizarea produselor şi serviciilor oferite clienţilor. În acelaşi timp, am jucat un rol activ în creşterea gradului de incluziune financiară din România, oferind consiliere şi acces la servicii bancare prin intermediul reţelei teritoriale CEC Bank, cu peste 1.000 de unităţi bancare (cea mai extinsă din România). Am continuat să investim în echipamente moderne iar numărul de ATM/MFM de ultimă generaţie a crescut cu aproximativ 48%, ajungând la aproape 1.300. Vom continua planurile de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească şi vom încuraja clienţii să facă economii. Într-un context de piaţă din care nu sunt deloc excluse incertitudinile macroeconomice şi geopolitice, o provocare pentru CEC Bank este aceea de a se menţine şi în acest an ca o bancă atractivă pentru toţi românii, dar şi o bancă profitabilă şi orientată spre rezultate”, a declarat Bogdan Neacşu, Preşedinte CEC Bank.

Veniturile nete din dobânzi şi comisioane au crescut cu 10,7%, până la 912,7 milioane de lei, în condiţiile în care ratele bonificate pentru depozite au crescut într-un ritm mai accelerat decât cele pentru credite.

Creditele în sold acordate clienţilor (valoare brută) se ridică la 32,25 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2022.

Depozitele atrase de la clienţi nebancari au crescut cu circa 27% faţă de sfârşitul primului semestru al anului trecut, până la 59,8 miliarde de lei.

CEC Bank a preluat pachetul de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), tranzacţie finalizată în luna iulie, în urma strategiei de a intra pe piaţa asigurărilor generale.

În primul semestru, banca a acordat peste 27.000 de credite noi, cu o valoare cumulată de aproximativ 5 miliarde de lei.

Segmentul pentru companii a reprezentat 4 miliarde de lei, din care circa un miliard de lei acordat în cadrul programului IMM Invest Plus şi peste 550 milioane de lei finanţări pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene. Principalele domenii de activitate finanţate, în corelaţie cu programele care vizează proiecte de interes naţional şi regional, au fost construcţiile, agricultura şi energia regenerabilă.

În paralel, peste 23.000 de persoane fizice au primit împrumuturi în valoare de 900 milioane lei.

Agricultura a avut cea mai mare creştere în portofoliul CEC Bank, ajungând al doilea domeniu finanţat. Soldul creditelor a crescut până la 4,66 miliarde de lei, creştere de 40% faţă de jumătatea anului trecut.

Portofoliul de credite se menţine în continuare sănătos, în pofida contextului de piaţă în care inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor au afectat veniturile gospodăriilor – situaţie care a condus la o rată a creditelor neperformante de 5,41%.

Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 17,56%, marcând o creştere semnificativă faţă de rata de rentabilitate înregistrată în anul 2022 (10,95%), datorită creşterii veniturilor operaţionale, scăderii costului riscului şi controlului cheltuielilor operaţionale.

Numărul de utilizatori de internet banking a crescut cu peste 24%, iar valoarea tranzacţiilor cu aproape 30%; numărul de utilizatori de mobile banking a crescut cu circa 60%, iar valoarea tranzacţiilor cu peste 92%."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO