ZF 24

Cele mai catastrofale 10 uragane care au avut loc în SUA în ultimii 100 de ani

Cele mai catastrofale 10 uragane din SUA ale secolului

Autor: Octavian Calei

04.11.2012, 00:00 5163

Cu ocazia dezlănţuirii uraganului Sandy asupra coastei estice a SUA, revista Bloomberg Businessweek întoarce câteva pagini înapoi în istorie şi prezintă 10 uragane care au provocat pierderi materiale şi umane însemnate pe teritoriul american.

1) Uraganul Sandy a lovit cu putere săptămâna aceasta, în pragul Halloween-ului, oraşul New York, cel mai populat oraş american, determinând mii de oameni să se refugieze şi a transformat oraşul într-unul fantomă.

Sandy a cauzat închiderea bursei de pe Wall Street timp de două zile, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 100 de ani, a provocat metroului cele mai mari pagube din istoria de 108 ani a sistemului şi oprirea transporturilor aeriene şi feroviare. Analiştii sunt de părere că daunele provocate de uraganul Sandy ar putea avea un impact de 25 miliarde de dolari şi că va duce la încetinirea creşterii economice SUA în trimestrul al patrulea.

Un pod distrus de viituri din Haiti, unde uraganul Sandy a făcut 51 de victime.

Valurile înspumate ale oceanului care au trecut duminică peste podul Jeanette din statul North Carolina.

O stradă din cartierul newyorkez Queens din apropiere de plajă a fost inundată luni.

2) Uraganul Irene a lovit coasta de nord a Carolinei pe 27 august 2011. Furtuna a ucis cel puţin 40 de persoane, iar în calea sa către Coasta de Est, a afectat electricitatea a cinci milioane de oameni şi a provocat daune materiale estimate la 7 miliarde de dolari (5,41 mld. euro). Majoritatea bunurilor pierdute nu erau asigurate. Sistemul de transport al New Yorkului a fost închis atunci pentru prima dată, iar unele cartiere au rămas fără curent timp de mai multe zile.

3) Ike, 2008 - până la momentul de faţă, Ike este pe al treilea loc al celor păguboase uragane, pierderile materiale fiind estimate la 27,7 miliarde de dolari (21,4 mld. euro) calculate la valoarea dolarilor din 2010. Deşi nu a fost atât de puternic ca intensitate, Ike s-a întins pe o suprafaţă considerabilă, din Louisiana până la sud de Texas.

4) Uraganul Katrina, 2005 - a lovit Coasta de Sud a SUA cu rafale de 233 km/h şi cu valuri înalte de 9 metri. Oraşul New Orleans a fost acoperit de ape în proporţie de 80% şi 1.800 de vieţi omeneşti au fost pierdute, cele mai multe victime făcute de vreun uragan din 1928. Pierderile materiale s-au ridicat la valoarea de 105,8 miliarde de dolari (81,7 mld. euro).

5) Andrew, 1992 - a produs pierderi de 45,6 miliarde de dolari (35,2 mld. euro) în sudul Floridei, fiind cel mai distructiv uragan după de Katrina. 13 sonde de petrol au fost distruse şi ambarcaţiuni în valoare totală de 500 de milioane de dolari. În sudul Dade County, aproape 90% dintre case au fost măturate de uragan. Peste 250.000 de persoane au rămas fără locuinţă iar numărul victimelor a ajuns la 26.

6) Efectele ciclonului Gloria au fost diminuate deoarece a survenit în timpul refluxului. În 1985, Gloria s-a îndreptat spre New York cu vânturi puternice, de 233 km/h, unde a măturat plaja, a smuls copacii din rădăcini şi a oprit curentul a mii de locuitori. Zona Cape May a fost evacuată şi Universitatea Harvard s-a închis atunci pentru a treia oară în istorie.

7) Donna, 1960 - bilanţul morţilor s-a ridicat la 135 de persoane. Niciun alt uragan Atlantic nu a reuşit să propage furtuni atât de departe, de-a lungul Floridei până în New England. Timp de cinci zile, Donna a generat rafale de 240 km/h. Acest ciclon a rămas în istorie şi pentru cel mai mare diametru înregistrat vreodată, de 128 de km în zona de deschidere superioară.

8) Ciclonul Audrey din 1957 i-a luat prin surprindere pe americanii din Louisiana într-o perioadă neobişnuită pentru formarea uraganelor de categorie critică. Audrey a luat viaţa a 416 oameni care au fost surprinşi în timp ce încercau să se refugieze către zone mai sigure. Numărul victimelor uraganului ar putea fi mult mai mare deoarece furia furtunii a afectat şi zonele din jurul New Orleans.

9) Uraganele Connie şi Diana au provocat împreună pagube de 7,4 miliarde de dolari (5,72 mld. euro) în 1955, calculate la valoarea dolarilor din 2010. Connie şi Diana au lovit amândouă în cursul unei singure săptămâni şi au cauzat inundaţii de proporţii în regiunea New England din nordul SUA în care şi-au pierdut viaţa 184 de oameni.

10) Uraganul Galveston din 1900 - a provocat cele mai multe fatalităţi, peste 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, adică o cincime din populaţia oraşului Galveston din statul Texas. Ciclonul i-a luat pe nepregătite pe locuitorii oraşului când pe 8 septembrie, valuri de 4,5 metri împinse de vânturi cu o viteză de peste 233 km/h au măturat casele din zonele joase ale insulei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO