ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

03.04.2009, 18:21 15

1. BNR elimina RMO mai mari de doi ani si ar putea elibera pana la 4 mld. euro in piata.Consiliul de Administratie al BNR a hotarat marti scaderea de la 40% la 0% a sumelor pe care bancile trebuie sa le imobilizeze la Banca Nationala - asa-numitele rezerve minime obligatorii - din fondurile atrase pe perioade mai lungi de doi ani. Banca Centrala a eliberat in ziua urmatoare circa 800 de milioane de euro din rezerva minima in valuta prin aceasta decizie, potrivit unor surse citate de Mediafax. Valoarea totala a rezervelor care ar putea fi eliberate este de 3-4 miliarde de euro.

2. Guvernul ataca microintreprinderile: impozit minim lunar de 540 de lei. Microintreprinderile vor fi obligate din luna aprilie sa plateasca trimestrial un impozit minim de 1.625 lei, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta valoare, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, intocmit de Executiv. Aceasta inseamna un impozit lunar de de minim 540 lei. Raportat la cursul valutar de 4,2198 lei pentru un euro anuntat, joi, de Banca Nationala, impozitul trimestrial de 1.625 lei calculat la nivelul intregului an reprezinta echivalentul a aproximativ 1.500 euro pe an.


3. Euro scade sub 4,2 lei, pentru prima data in ultimele 3 luni. Leul s-a mentinut vineri pe cea mai lunga crestere in fata euro din ultimii doi ani, cursul de referinta anuntat de BNR coborand cu 3 bani fata de nivelul de joi, la 4,1893 lei/euro. Pe fonsul semnarii acordului de imprumut cu FMI, Euro s-a depreciat succesiv fata de leu in ultimele 10 sedinte in care a pierdut circa 2,5% din valoare, coborand aproape de nivelul din data de 8 ianuarie, de 4,1385 lei/euro.

4. Martie a fost cea mai buna luna de pe Bursa din ultimii patru ani: BET-ul a castigat 25%. Cresterea din luna martie a indicelui BET, de 25%, a fost cea mai mare din ianuarie 2005, cand indicele principalelor 10 companii de pe Bursa de la Bucuresti a castigat aproape 30%. Cresterea BET a fost sustinuta de BRD, cea mai mare banca locala listata, care a castigat aproape 50% in martie, in timp ce actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, au crescut cu peste 25%. SIF-urile au avut si ele una dintre cele mai bune luni din ultimii ani, cu o crestere de 32,1% la nivelul indicelui BET-FI, apropiata de cea din noiembrie 2008, cand a castigat 32,5%, insa dupa o scadere de 56% in octombrie.

5. Richard Moat pleaca de la Orange si se intoarce in Marea Britanie. Richard Moat, directorul executiv al Orange Romania, a decis sa plece "din motive personale" din pozitia pe care o ocupa in cadrul companiei, a anuntat Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila. "Incepand cu aceasta data, Thierry Millet, actualul Director Comercial al Orange Romania, va prelua imediat interimatul in pozitia de CEO", au spus marti oficialii Orange. Plecarea lui Moat este o surpriza, in conditiile in care el isi prelungise in septembrie 2008 mandatul de CEO al Orange Romania pentru inca doi ani.


6. Gigi Becali, arestat pentru 29 de zile. Omul de afaceri Gigi Becali a fost arestat, vineri dimineata, pentru 29 de zile, de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 din Capitala, care au admis cererea procurorilor In acest sens, dupa un proces care a Inceput la ora 1.00 dimineata si a durat mai bine de cinci ore, pentru acuzatii de sechestrare a celor care i-au furat masina in ianuarie. Alaturi de Becali au mai fost arestati Catalin Zmarandescu, stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu si Dumitru Beciu. Instanta a dispus ca toti cei cinci sa stea In arest 29 de zile. In cazul lui Marius Petrinel Geavela, instanta a decis sa nu ia masura arestarii preventive, interzicandu-i insa acestuia sa paraseasca tara.


7. Aproape 800 mil. euro au iesit din rezerva BNR in martie. Rezerva valutara a Bancii Nationale a mai pierdut aproape 800 de milioane de euro in martie, coborand la 25,12 miliarde de euro. Aceasta a fost a cincea luna consecutiva de scaderi, timp in care rezerva a coborat cu peste doua miliarde de euro, de la varful istoric de 27,3 miliarde de euro, atins in octombrie anul trecut. Reducerea rezervelor din aceste luni reflecta eforturile BNR de a atenua slabirea leului, prin vanzari de valuta pe piata interbancara, spun analistii.


8. Deficit bugetar de 0,63% din PIB dupa doua luni. Deficitul bugetar a ajuns dupa 2 luni la 0,63% din PIB, a declarat marti ministrul de Finante, Gheorghe Pogea , in cadrul seminarului Mediafax Talks about Business Solutions to Crisis. Conform acestuia, veniturile bugetare inregistrate la sfarsitul lunii februarie au fost in scadere cu 6,8%, respectiv 1,88 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cheltuielile au crescut cu 10,1%. Principalele scaderi in structura veniturilor au fost inregistrate la venitul pe profit, cu 13,4%, si la TVA, cu 7,6%.


9. OMV le face o surpriza ungurilor si vinde rusilor 20% din MOL cu 1,4 mld. euro. Grupul petrolier austriac OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii locale Petrom, i-a luat prin surprindere luni pe ungurii de la MOL care au aflat din presa de vanzarea participatiei de 21,2% cu 1,4 mld. euro catre compania ruseasca Surgutneftegaz. Anuntul a fost complet neasteptat mai ales ca in urma cu o saptamana reprezentantii OMV dadeau asigurari ca nu se gandesc sa renunte la acest pachet pana la sfarsitul anului 2009.


10. G20: Cei mai puternici oameni ai lumii vor arunca 1.000 mld. dolari in economia mondiala. G20 (grupul tarilor dezvoltate si al celor mai importante economii emergente) a anuntat joi, la incheierea summitului de la Londra, ca membrii sai deblocheaza fonduri de circa 1.000 miliarde de dolari, utilizand facilitati ale Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM). G20 urma sa anunte triplarea resurselor puse la dispozitia FMI de catre statele membre, la 750 mld. $. Gazda reuniunii, premierul Gordon Brown, a anuntat ca G20 a decis sa supuna unui control mai strict bonusurile bancherilor. El a anuntat masuri de reglementare in ceea ce priveste "paradisurile fiscale", fondurile de hedging si agentiile de rating.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO