ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

31.03.2009, 19:05 15

1. BNR ar putea debloca pana la 4 mld. euro din rezervele bancilor. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce de la 40% la 0% rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta detinute de bancile comerciale, in cazul in care scadenta acestora este mai mare de doi ani. BNR are rezerve minime obligatorii in valoare de peste 12 miliarde euro de la banci. Masura ar putea viza circa 4 miliarde euro.

2. Richard Moat pleaca de la Orange si se intoarce in Marea Britanie. Richard Moat, directorul executiv al Orange Romania, a decis sa plece "din motive personale" din pozitia pe care o ocupa in cadrul companiei, a anuntat Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila. "Incepand cu aceasta data, Thierry Millet, actualul Director Comercial al Orange Romania, va prelua imediat interimatul in pozitia de CEO", au spus oficialii Orange. Plecarea lui Moat este o surpriza, in conditiile in care el isi prelungise in septembrie 2008 mandatul de CEO al Orange Romania pentru inca doi ani.

3.Martie a fost cea mai buna luna de pe Bursa din ultimii patru ani: BET-ul a castigat 25%. Cresterea din luna martie a indicelui BET, de 25%, a fost cea mai mare din ianuarie 2005, cand indicele principalelor 10 companii de pe Bursa de la Bucuresti a castigat aproape 30%. Cresterea BET a fost sustinuta de BRD, cea mai mare banca locala listata, care a castigat aproape 50% in martie, in timp ce actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, au crescut cu peste 25%.

4. Deficit bugetar de 0,63% din PIB dupa doua luni. Deficitul bugetar a ajuns dupa 2 luni la 0,63% din PIB, a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Pogea , in cadrul seminarului Mediafax Talks about Business Solutions to Crisis. Conform acestuia, veniturile bugetare inregistrate la sfarsitul lunii februarie au fost in scadere cu 6,8%, respectiv 1,88 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cheltuielile au crescut cu 10,1%. Principalele scaderi in structura veniturilor au fost inregistrate la venitul pe profit, cu 13,4%, si la TVA, cu 7,6%.In privinta platilor, cheltuielile de personal au urcat cu 2,8%.

 

5. Merrill Lynch estimeaza o contractare a economiei cu 3,4% in 2009. Merrill Lynch estimeaza pentru 2009 o contractie a economiei romanesti cu 3,4%, ca urmare a inaspririi politicii fiscale ceruta de FMI, considerand insa ca in 2010 declinul PIB va fi de 3,2%. "Dupa o crestere puternic si surprinzatoare in 2008, Produsul Intern Brut (PIB) se va comprima puternic in 2009 si 2010. Unii dintre factorii determinanti ai evolutiei vor fi ajustarile fiscale care au fost, probabil, impuse prin programul FMI, asupra caruia reprezentantii Romaniei si ai Fondului au convenit la 25 martie", se arata intr-un comunicat al bancii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO