ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

08.04.2009, 19:40 14

1. UniCredit: Cererea de credite ipotecare a scazut cu peste 50%. In primele trei luni ale anului, solicitarile de credite ipotecare au fost mai putine cu 50% decat in lunile de vara, a declarat Zoltan Major, directorul diviziei de retail al UniCredit, in cadrul conferintei World Retail Banking Report 2009. "Fata de mijlocul anului 2008, cererea de credite a scazut cu peste 50%. Potrivit unui sondaj realizat de UniCredit, 25% din cei intervievati intentioneaza sa ia un credit in urmatorii ani, insa doar 7,5% isi permit", a spus acesta.

2. Dacia primeste gura de oxigen necesara pe piata germana. Guvernul Germaniei decide prelungirea programului Rabla. Guvernul Germaniei a decis sa prelungeasca varianta germana a programului Rabla luand hotararea sa tripleze platile oferite cumparatorilor care decid sa renunte la masinile vechi. Cabinetul Merkel va mari fondurile alocate de guvern de la 1,5 miliarde euro, la 5 miliarde euro. De o asemenea decizie va profita si Dacia, care estima ca o extindere a programului Rabla pana la finele anului ar putea genera vanzari de pana la 150.000 de unitati pentru companiie, constructorul putand astfel pastra o cadenta de 3.500 de masini livrate saptamanal.

3. Dupa investitii de 23 milioane dolari, Clal vinde operatiunile din Romania pentru 500.000 de euro. Compania israeliana de asigurari Clal Insurance vinde operatiunile din Romania catre un grup de oameni de afaceri locali, pentru 500.000 euro, dupa ce a investit 23 milioane de dolari si a inregistrat pierderi de aproape noua milioane euro in 2007 si 2008. Clal a intrat pe piata romaneasca in 2006, insa operatiunile din Romania s-au dovedit extrem de neprofitabile pentru a ctivitatea companiei.

4. Topul celor mai bune universitati din lume in 2009. Nicio universitate romaneasca nu este prezenta. Universitatea americana Harvard ocupa locul intai in topul celor mai bune 500 de universitati din lume, potrivit clasamentului de anul acesta realziat de QS, retea globala specializata in educatie manageriala si cariere de top. Nici o universitate romaneasca nu a fost inclusa in top. Pe langa Harvard Univeristy, pe urmatoarele locuri in acelasi clasament se situeaza Yale University, tot din SUA, precum si University of Cambridge si University of Oxford din Marea Britanie.

5. Lucrarile de constructii, in scadere cu 1,1% in luna februarie. Volumul lucrarilor de constructii, ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat in luna februarie o scadere de 1,1%, fata de aceeasi luna a anului anterior, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de reparatii capitale (-6,2%) si lucrarile de intretinere reparatii curente (-2, 3%). In privinta lucrarilor de constructii noi, s-a inregistrat o crestere de 11,2%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO