ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

27.10.2009, 19:18 16

1. PDL cere transparenta veniturilor pentru CSA, BNR siCNVM. Un grup de 22 de parlamentari ai PDL au adresat,marti, o scrisoare deschisa FMI in care ii solicita reanalizareaconditiilor impuse Romaniei astfel incat sa poata fi inclusa inlegea salarizarii unitare si BNR, CNVM, CSA si CSSPP, a declaratdeputatul PDL Daniel Oajdea. Oajdea a precizat, la o conferinta depresa, ca Guvernul si-a asumat raspunderea pentru legea salarizariiunitare, iar din aceasta lege fac exceptie BNR, Comisia desupraveghere a asigurarilor, CNVM si Comisia de supraveghere apensiilor private.

2. Basescu spune ca renunta la doi ani de mandat daca sevor organiza alegeri parlamentare simultan cu alegerileprezidentiale. Presedintele Traian Basescu a declaratmarti seara in cadrul unei intalniri la GDS ca viitoareaConstitutie trebuie sa revina la ideea desfasurarii simultane aalegerilor prezidentiale si parlamentare. Basescu a argumentat casolutia decalarii prezidentialelor de parlamentare a fost unaproasta si asta se vede cel mai bine acum, in campaniaprezidentiala, cand tot partidele duc greul punand in miscare "omasinarie gigantica a activistilor politici".

3. Mai multi furnizori cer insolventa retelei desupermarketuri Ethos. Mai multe companii, printre careTnuva si imbuteliatorul local al Pepsi, au cerut insolventa firmeiIvet Comprod, operatorul retelei de supermarketuri Ethos, dupa ceproprietarul retailerului, Ion Soloman, a transferat magazineleunei alte societati la care este actionar. Datoria Ethos catreTnuva este de 35.000 de lei, conform datelor furnizate de retea."S-au cesionat activele Ivet Comprod , iar lantul de magazine Ethoseste operat de o alta firma, Ivet Logistic", a precizat Soloman,care, potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului, detine50% din noua societate, restul fiind in posesia sotiei sale, ElenaSoloman.

4. Cea mai mare scadere pe Bursa de la Bucuresti dinultimele trei saptamani, pe un rulaj de 16 mil. euro.Indicele BET-FI, care urmreste evolutia celor cinci societati deinvestitii financiare (SIF) la Bursa de Valori Bucuresti, s-adepreciat cu 3,72% in sedinta de marti, cel mai mare declin dinultimele trei saptamani, pe fondul trendului negativ de peprincipalele piete europene. Piata a inregistrat o scadere medie de3,11%, in timp ce indicele celor mai lichide zece companii, BET, acoborat cu 2,6%.

5. Lazea: E posibil sa asistam la o migrare a populatieide la depozite in lei spre euro. Populatia ar putea sa isireorienteze economiile dinspre depozitele in lei spre depozite invaluta, ceea ce diminueaza insa capacitatea bancilor de a acordaimprumuturi in moneda locala, spune Valentin Lazea, economistul-sefal BNR. El subliniaza ca incetinirea puternica a cresteriiveniturilor, tendinta de depreciere a cursului din ultimii ani sidisparitia posibilitatilor de specualtii pe piata imobiara artrebui sa incurajeze creditarea in lei. Totusi, in primele noualuni ale anului creditul in valuta a inregistrat o crestere cu 13%in termeni reali, iar cel in lei a scazut cu 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO