ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

16.03.2010, 18:52 17

1. ANAF: Peste 300 de mari contribuabili au in prezentobligatii restante la bugetul de stat. Din cele aproape2.000 de companii care intra in categoria "Mari contribuabili",adica au o cifra de afaceri anuala de peste 70 mil. lei, peste300-350 inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, adeclarat Andrei Haas, director in cadrul Agentiei Nationale deAdministrare Fiscala (ANAF) la Directia Mari Contribuabili.

"Din cele 300-350, va pot spune ca sunt 62 de firme care ausolicitat amanarea la plata a obligatiilor restante la bugetulstatului", a declarat Haas, in cadrul Conferintei Internationale aCFOs, organizata de Forum Invest.

Amanarea la plata a obligatiilor statului este o facilitateprevazuta in Ordonanta de Urgenta 92/2009 prin care firmele potamana plata datoriilor numai pentru restantele acumulate dupa 30septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, si daca anterioracestei date au achitat la timp obligatiilor.

2. Romania mai coboara un loc in topul inmatricularilorde masini din februarie. La nivel european piata autoromaneasca a mai pierdut un loc in februarie fata de lunaanterioara in topul pietelor auto, ajungand pe pozitia 21, cu 2.660de masini. Singurele piete auto din Uniunea Europeana cu volume maireduse sunt Bulgaria, cu 1.100 de masini si tarile baltice,puternic afectate de criza economica in 2009. La nivelul primelordoua luni, inmatricularile de pe piata locala au inregistrat oscadere de 77% la aproape 4.800 de masini.

Demararea in ultima saptamana a lunii februarie a programului"Rabla" si intrarea in vigoare de la 1 ianuarie a taxei de poluarepentru motoarele Euro 4 mai mici de 2,0 litri reprezintaprincipalele elemente care au dus la declinul inmatricularilor dinprimele doua luni, potrivit jucatorilor din piata auto. Sprecomparatie, pentru luna ianuarie Asociatia Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA) indica un nivel real alvanzarilor de masini de aproape 4.100 de unitati, adica dublu fatade inmatricularile din aceeasi perioada, ceea ce indica faptul camajoritatea celor care si-au cumparat o masina noua au amanatinmatricularea acesteia, avand la dispozitie 90 de zile.

3. Guvernul roman reuseste sa calmeze pe transportatoriirutieri si pe sindicalistii de la metrou. Guvernantii dela Bucuresti au reusit sa mai amane o parte din tensiunilesindicale anuntate pentru aceasta saptamana, dupa ce Radu Berceanua ajuns la o intelegere cu sindicatele din metrou iar oficiali dincadrul Ministerului Transporturilor au incheiat un protocol princare se obliga sa adopte o ordonanta de urgenta care sa rezolverevendicarile transportatorilor.

"S-ar putea sa nu fie joi greva la metrou, pentru ca maine(miercuri, n.r.) vom adopta bugetul si apoi se poate negociacontractul colectiv de munca. Fondul de salarii va ramaneneschimbat, poate un pic mai mic fata de anul trecut, insa ininteriorul lui dansii (sindicatele de la metrou - n.r.) dorescmodificari prin mutarea unor sume de la sporuri si prime insalariul de baza, ceea ce pentru noi este in regula", a declaratBerceanu, dupa o intalnire cu transportorii din subteran.

Reprezentantii Executivului si cei ai Confederatiei Operatorilorsi Transportatorilor Autorizati au semnat, de asemenea, la Guvern,un protocol pentru rezolvarea revendicarilor organizatiei,transportatorii anuntand, dupa semnarea documentului, ca renunta laprotestele programate pentru aceasta saptamana.

4. Alpha Bank anunta pentru 2009 un profit de 50,7 mil.euro in Romania, in crestere cu aproape 11%. Alpha Bank,unul dintre cele mai mari grupuri financiare elene, a raportatpentru anul trecut un profit brut de 50,7 milioane de euro dinoperatiunile din Romania, in crestere cu 10,8% fata de castigul dinanul precedent.

Castigul brut a crescut in ciuda dublarii cheltuielilor cuprovizioanele, care au sarit la 74 de milioane de euro, inconditiile in care creditele neperformante (cu intarzieri la plataratelor) au ajuns sa reprezinte 2,6% din totalul portofoliului decreditein decembrie trecut, fata de 0,5%, la sfarsitul lui2008.

Alpha si-a majorat insa veniturile operationale cu 20%, pana la221,8 mil. euro, in timp ce cheltuielile operationale au scazut cu8%, la 97 mil. euro.

5. BNR: BRD nu a incalcat nicio norma bancararestructurand creditul de 2 mil. euro al Elenei Udrea.Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a transmis o nota CamereiDeputatilor aratand ca BRD nu a incalcat nicio norma bancararestructurand creditul de 2 milioane de euro pe care actualulministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, l-acontractat anterior.

Punctul de vedere al BNR a venit ca urmare a unei solicitari acomisiei de ancheta a Parlamentului privind activitatea ministruluiTurismului Elena Udrea in 2009.

Multi parlamentari din comisia de ancheta s-au intrebat la aceavreme daca exista o legatura intre restructurarea creditului sicontractul de sponsorizare incheiat de ministrul Turismului siBRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO