ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

29.03.2010, 19:28 19

1. Atacuri cu bomba in metroul Moscovei cu cel putin 37de morti si 65 de raniti. Cel putin 37 de persoane au fostucise si alte 65 ranite in cele doua explozii produse la metrouldin Moscova, a anuntat luni ministrul rus pentru Situatii deUrgenta, Serghei Soigu.

"Pana la aceasta ora, bilantul este de 102 victime, dintre care37 de morti, in urma celor doua explozii", a declarat Soigu, incadrul unei reuniuni ministeriale de urgenta. Bilantul continua sacreasca deoarece multi dintre raniti sunt in situatie critica, aexplicat el.

Ultimele indicii arata ca atacurile cu bomba de la metroul dinMoscova au fost realizate de femei kamikaze din Cecenia numite"Vaduvele Negre", conform unor analisti in securitate citati deCNN.

Grupul a fost implicat in mai multe atacuri in Rusia, cel mairasunator la care a participat fiind atacul asupra teatrului dinMoscova din 2002, care s-a incheiat cu moartea a 115 ostatici si 50de separatisti ceceni.

2. BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5puncte, la 6,5%, nivel minim istoric. Consiliul deAdministratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni,sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,5%,nivel minim istoric, si sa mentina ratele pentru rezervele minimeobligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la25%.

3. Ford a dat in judecata statul roman pentrurestituirea unor taxe de 3,5 mil. dolari. Ford Romaniasolicita in instanta restituirea a 3,5 milioane de dolari de catrestatul roman, bani pe care compania i-a platit sub forma de taxevamale, in perioada noiembrie 2007 - noiembrie 2008, pentruimportul de piese si subansamble pentru cutii de viteza la fabricade la Craiova.

Compania Ford Romania solicita, intr-un dosar inregistrat in 4martie la Tribunalul Dolj, anularea unui act administrativ princare a platit, in perioada noiembrie 2007 - noiembrie 2008, 11milioane de lei (3,5 milioane dolari) reprezentand taxe vamalepentru piese si subansamble importate din Coreea.

4. Numarul autorizatiilor de constructie emise infebruarie a scazut cu 40% fata de anul trecut. Numarulautorizatiilor de constructie eliberate in luna februarie a scazutla 2.272 de unitati, cu 39,2% mai putin fata de luna similara aanului trecut, insa in crestere cu 19,3% fata de ianuarie 2010, aanuntat luni Institutul National de Statistica.

"In luna februarie 2010 s-au eliberat 2272 autorizatii pentruconstruirea de cladiri rezidentiale, din care 66,8% sunt pentruzona rurala", se precizeaza intr-un comunicat al INS.

5. Un fond german de investitii a cumparat 10.000 dehectare de paduri in Romania, pentru 30 mil. euro. Fondulgerman de investitii Nordcapital a investit peste 30 mil. euro inachizitia a mai bine de 10.000 de hectare de paduri pe piatalocala, conform celor mai recente informatii legate de achizitii depadure. Fondul german intra astfel in categoria marilor proprietaristraini de terenuri forestiere, alaturi de Tornator, care detine12.000 de hectare si Cascade Empire (parte a grupului austriacSchweighofer) care are circa 11.000 de hectare. Aceste treicompanii, alaturi de alti investori au pus bazele Proforest,Asociatia Marilor Proprietari de Padure din Romania si in care suntinclusi proprietarii care au peste 1.000 de hectare. Toti membriiasociatiei grupeaza peste 100.000 de hectare si sunt straini.

"Ne concentram investitiile in active tangibile precum navele,in real estate si incepand din 2008 in paduri. Astfel de investitii(padurile -n.red.) sunt o prelungire benefica a portofoliuluinostru de investitii. Investitiile in active nu sunt corelate cupreturile de la Bursa, astfel ca ne ofera o anumita siguranta inceea ce priveste valoare activului. Obiectivul este sa cultivam sisa administram padurea (...) pentru a creste valoarea", au spusreprezentantii companiei pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO