ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

19.07.2010, 19:31 18

1. Finanţele vor să împrumute 400 mil. euro de labăncile locale la dobândă de 5%. Isărescu pregăteşte terenulîntâlnindu-se cu bancherii si ministrul Finanţelor.Ministerul Finanţelor va lansa pe 28 iulie o emisiune deobligaţiuni în euro în valoare de 400 mil. euro şi cu maturitateade un an, destinată pieţei interne. Dobânda va fi de 5% pe an.Finanţele încearcă să evite astfel presiunea băncilor de creştere adobânzilor la lei, care a făcut ca programul de emisiuni de titluride stat în lei să nu fie realizat în ultmele două luni.

Finanţele ar putea avea însă dificultăţi şi la strângerea celor400 mil. euro la dobânda de 5%, având în vedere că în ultimele zilecotaţiile CDS-urilor (instrumentele de măsure a riscului deneplată) pentru România au sărit din nou la peste 360 de puncte debază, tendinţa fiind accentuată de turbulenţele din Ungaria. Deasemenea, unele bănci şi-au atins plafonul de expunere pe statulromân.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu i-a invitat în această seară labanca centrală pe mai mulţi şefi de bănci importante de pe piaţă,la întâlnire urmând să participe şi ministrul finanţelor, SebastianVlădescu. Potrivit unor surse bancare, invitaţiile nu au fosttransmise prin intermediul Asociaţiei Române a Băncilor, ca încazul întâlnirilor trimestriale pe care guvernatorul le are cupreşedinţii de bănci, ci direct bancherilor.

Isărescu ar urma să le prezinte invitaţilor perspectiva BNRasupra contextului macroeconomic creat după majorarea TVA la 24%.Inevitabil, o asemenea discuţie ajunge şi la situaţia de pe piaţamonetară: Finanţele nu reuşesc să atragă fondurile necesare nicimăcar la dobânzi de 7%, deşi ratele interbancare pe termen scurtsunt la 2-3%, iar BNR tocmai a atras depozite de 1 mld. lei ladobânda-cheie de 6,25%.

2. Legea ANI, declarată neconstituţională de cătreCurtea Constituţională. Curtea Constituţională a decis,luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea înexercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificareaşi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şifuncţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Plenul Curţii Constituţionale, alcătuit din cei nouă judecători,învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi alart.15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CurţiiConstituţionale, s-a întrunit în şedinţa de marţi, pentru asoluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea deneconstituţionalitate asupra Legii privind integritatea înexercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificareaşi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şifuncţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentrumodificarea şi completarea altor acte normative, sesizare formulatăde Preşedintele României, potrivit dispoziţiilor articolului 77 dinConstituţia României.

3. BVB în scădere, pe lichiditate scăzută.Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat şedinţa de luni înscădere cu 0,96%, pe o lichiditate scăzută, de doar 2,35 milioaneeuro (10,08 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii tranzacţionatela Bursă, a avut o scădere de 0,58%, în timp ce societăţile deinvestiţii financiare (SIF) au avut o scădere medie de 0,78%.

4. BNR a sterilizat un miliard de lei din piaţamonetară, la dobânda de politică monetară. Banca Naţionalăa României (BNR) a organizat luni o operaţiune de tip Repo prinintermediul căreia a sterilizat un miliard de lei din piaţamonetară, la o dobândă de 6,25%, egală cu rata dobânzii de politicămonetară.

La operaţiune au participat 17 bănci, iar depozitele constituiteluni au scadenţa peste o săptămână, respectiv pe 26 iulie.

5. Forintul ungar şi CDS-urile, lovite puternic deîntreruperea discuţiilor dintre FMI şi UE. Forintul ungara căzut brusc luni după ce o misiune a Fondului MonetarInternaţional a părăsit în weekend discuţiile cu oficialităţileungare. FMI consideră că sunt necesare măsuri adiţionale de ţineresub control a cheltuielilor în vederea atingerii ţintei de deificitbugetar de 3,8% din PIB pentru 2010 şi de sub 3% din PIB în2011.

În şedinţa de luni, forintul s-a depreciat cu peste 3% faţă deeuro şi cu 2,7% faţă de dolar, tranzacţiile desfăşurându-se la uncurs de 290,62-291,06 forinţi/euro şi respectiv 224,10-224,40forinţi/dolar.
Moneda ungurească a revenit astfel la minimul înregistrat pe 7iunie, când a fost afectată de declaraţiile unor politicienimaghiari, care comparau atunci situaţia Ungariei cu cea a Grecieiîn privinţa datoriei de stat.

Costul contractelor de asigurare împotriva falimentului (CDS)statului maghiar a crescut de asemenea luni cu 38 de puncte debază, până la 360 puncte de bază, de la circa 320 puncte lasfârşitul săptămânii trecute, scrie Budapest Business Journal.

Cotaţia maximă a CDS-urile pe cinci ani a fost de 365 puncte debază, însă ulterior o scăzut după ce pieţele s-au maidetensionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO