ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

20.07.2010, 19:48 17

1. CE recomandă corectarea Legii ANI şi instaurareatransparenţei depline în achiziţii publice. Băsescu: Nu acceptămformule de genul "România nu-şi respectă angajamentele".CE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în luptaîmpotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI,monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie lanivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniulachiziţiilor publice.

Una dintre recomandările din raport vizează corectarea Legii ANIîn conformitate cu angajamentele asumate de România la dataaderării. Raportul recomandă României să asigure unei contribuţiieficiente a ANI în prevenirea şi sancţionarea corupţiei, prinemiterea de decizii obligatorii în ceea ce priveşte averilenejustificate pe baza cărora să poată fi adoptate sancţiuni denatură disuasivă.

CE recomandă de asemenea României corectarea altor deficienţeprocedurale identificate în noua lege precum şi promovarea maideparte a dezvoltării ANI, mai ales prin amendamente la prevederilelegale referitoare la Consiliul Naţional pentru Integritate.

Băsescu a atacat raportul Comisiei Europene, considerând căreferirile la România sunt prea generaliste, neavând o ţintădirectă către instituţii precum Guvernul sau Parlamentul.

Traian Băsescu a susţinut că formularea din document este"nedreaptă" şi că, de aceea, consideră că trebuie să reacţioneze,"un incident" precum cele întâmplate cu Legea ANI netrebuid să ducăla formulări de genul "România nu îşi respectă angajamentele".

"Cu tot respectul datorat Comisiei Europene, nu acceptăm formulede genul "România nu-şi respectă angajamentele", a declaratpreşedintele României. "De la acest incident - Legea ANI - săarunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese -remarcate în raport - mi se pare o exagerare", a adăugatpreşedintele Băsescu.

"La Senat a fost o defecţiune de parcurs. Să sperăm că va firemediată", a adăugat preşedintele.

2. Vodafone aduce iPhone 3GS în România. Orange: Doarnoi îl vindem oficial. Vodafone România, numărul doi pepiaţa locală de telefonie mobilă, a introdus începând cu data de 19iulie în ofertă Apple iPhone 3Gs, unul dintre cele mai căutatemodele de smartphone-uri de pe piaţă, potrivit datelor furnizatetelefonic de mai mulţi reprezentanţi ai agenţilor de vânzări aicompaniei. Agenţii de vânzări au transmis de altfel pe e-mailoferta detaliată a Vodafone pentru achiziţia Apple iPhone 3GS.

Apple iPhone, telefon care era până acum disponibil doar prinintermediul rivalilor de la Orange, nu apare momentan în oferta depe site-ul oficial al companiei. În absenţa unor detalii oficialedin partea Vodafone România, nu este clar care este exact canalulprin care operatorul a adus mobilul în România: în urma unuiparteneriat direct cu Apple, sau prin achiziţia de ladistribuitori.

3. Videanu: Observatorul preţurilor, demers preventiv;autorităţile nu vor interveni în decizia firmelor.Observatorul preţurilor este un demers administrativ şi deprevenire a comportamentelor neconcurenţiale, însă nicio autoritatea statului nu va interveni în deciziile comerciale ale firmelor sauopţiunile consumatorilor, a declarat, marţi, ministrul Economiei,Adriean Videanu.

"Nicio autoritate a statului nu va interveni în decizia unuicomerciant sau a unui consumator, dacă evident aceştia respectălegea. Observatorul se doreşte a fi o măsură de naturăadministrativă şi preventivă pentru corecta informare acetăţeanului, în ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentrucă în perioadă de criză pot să apară speculaţii în piaţă. Cred căacest observator va avea eficienţa scontată", a afirmat Videanuîntr-o conferinţă de presă.

4. Primul IPO din 2010: iFond Financial administrat deIntercapital strânge bani de pe Bursă. IntercapitalInvestment Management, divizia de administrare a Intercapital, aanunţat că va realiza o ofertă publică iniţială (IPO) în vederealistării fondului iFond Financial România la Bursa de ValoriBucureşti (BVB).

iFond este un fond închis de investiţii care va fi infiinţatodată cu oferta derulată pe Bursă.

Intercapital Invest a intermediat şi ultimele două IPO-uri de peBursă, respectiv OTP Wise şi OTP Green Energy.

5. Bursa de la Bucureşti încheie încă o zi cu toţiindicii pe minus. Indicele compozit al Bursei de ValoriBucuresti (BVB) a coborât cu încă 0,50% la finalul şedinţei demarţi pe o lichiditate de doar 1,46 milioane euro (6,27 milioanelei).

Societăţile de investiţii financiare (SIF), grupate în cadrulindicelui BET-FI, au coborât în medie cu 1,70%, în timp ce indiceleBET, al celor mai lichide zece companii tranzacţionate la Bursă, aavut un declin de 0,74%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO