ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

28.07.2010, 19:15 16

1. Finanţele au atras de la bănci 1,213 mld. euro, detrei ori peste valoarea programată, la 4,9% pe an.Ministerul de Finanţe a vândut astăzi certificate de trezorerie îneuro cu scadenţa la un an în valoare de 1,2 miliarde de euro, detrei ori mai mult decât ţinta propusă iniţial la un randament mediude 4,9% pe an.

Valoare totală a cererii pentru titluri de stat s-a ridicat la1,37 miliarde de euro. Iniţial, Finanţele şi-au propus să vândtitluri de 400 de milioane de euro la o dobândă de 5% pe an.

2. "Exploraţi grădina Carpaţilor", noul brand turistical României. Brandul turistic al României, cu sloganul"explore the Carpathian garden", care va fi lansat joi la Shanghai,invită la explorarea "grădinii carpatice" în culori vii,predominant nuanţe de verde, dar şi albastru, galben şi portocaliu,care amintesc de natură, soare şi mare, declară surse dinturism.

3. Banca Transilvania anunţă un profit de trei ori maimare pentru S1: 33,21 milioane lei. Banca Transilvania(TLV) a raportat pentru prima jumătate a acestui an un profit netde 33,21 milioane de lei, de trei ori mai mare faţă de rezultatulînregistrat în aceeaşi perioadă din 2009.

Profitul operaţional al băncii a urcat în primele şase luni cu68%, de la 233 milioane lei, la 390 milioane lei. Profitul brut s-aridicat la 60,03 milioane lei, de la 11,07 milioane lei.

Activele băncii au crescut în perioada analizată cu 3%, la 20miliarde de lei.

Portofoliul de credite al băncii are o pondere de 61,71% în leişi 38,32% în valută. Din portofoliul de credite, creditele pentrucompanii reprezintă 59,32%, în timp ce creditele acordatepersoanelor fizice reprezintă 40,68%.

4. CNVM le-a interzis kazahilor să delisteze Petromidiapână când statul îşi recuperează datoriile. ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat delistareaRompetrol Rafinare (RRC), compania care deţine rafinăriaPetromidia, până când va fi clarificată situaţia juridică aobligaţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor în cadrulcompaniei.

Solicitarea a venit din partea statului, care are de recuperatîn acest an 571 mil. euro, reprezentând valoarea obligaţiuniloremise în contul datoriilor istorice pe care rafinăria Petromidia leavea în 2003.

Kazahii au anunţat însă că nu au bani pentru a plăti întreagasumă de 571 mil. euro datorată statului român şi că vor rambursacel mai probabil circa 100 mil. euro, restul obligaţiunilor urmândsă fie convertite în acţiuni.

5. Fondul Proprietatea va fi listat cel mai probabil înianuarie la BVB. Fondul Proprietatea (FP) va fi listat celmai probabil în ianuarie la BVB, precum şi pe o bursă dinstrăinătate, posibil Londra, a declarat, miercuri, Greg Konieczny,fund manager Franklin Templeton pentru România, informează MediafaxBusiness.

"Avem o prevedere în contractul de administrare ca să listăm FPîn 90 de zile de la preluarea administrării, iar dacă AGA în careFranklin Templeton să fie numit administrator se va desfăşura înseptembrie listarea s-ar putea face în ianuarie 2011", a afirmatKonieczny.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO