ZF 24

Cimentiştii reintră pe scădere, resimţind din plin declinul investiţiilor statului în lucrări de infrastructură

Lucrările de infrastructură au scăzut cu 3,6% la zece luni

Lucrările de infrastructură au scăzut cu 3,6% la zece luni

Autor: Andreea Neferu

12.12.2013, 00:07 62

Chiar dacă sectorul rezidenţial a înregistrat o uşoară creştere anul acesta, segmentul de infrastructură, principalul motor al construcţiilor în perioada de criză, a fost pe minus, motiv pentru care şi piaţa cimentului a înregistrat o scădere. Toamna nu a adus dezmorţirea aşteptată, astfel că după creşterea din 2011 şi stagnarea din 2012 producţia locală de ciment va reintra pe scădere, scrie revista Business Construct.

Piaţa cimentului a înregistrat o uşoa­ră scădere în primele trei trimestre ale anului, în contextul în care proiectele de investiţii ale statului au fost din ce în ce mai puţine, în timp ce investitorii privaţi s-au arătat reticenţi în a porni noi proiecte.

Francezii de la Lafarge, spre exemplu, estimează că volumele de ciment vândute pe piaţa locală au scăzut cu trei până la şase pro­cente în primele nouă luni ale anului.

„Scăderea generală a pieţei con­strucţiilor, afectată de numărul redus de proiecte noi (de infrastructură, reziden­ţiale şi nonrezidenţiale), precum şi de utilizarea încă redusă a fondurilor europene, a fost principala provocare în 2013. Ne-am confruntat cu o cerere scăzută de materiale de construcţii chiar şi în plin sezon. De asemenea, o altă provocare a fost cea legată de creşterea costurilor cu energia“, spune Costin Borc, country CEO al Lafarge România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO