ZF 24

Cine este românul de 19 ani inclus în topul TIME al celor mai influenţi tineri din lume în 2013

Cine este românul de 19 ani inclus în topul TIME al...

Autor: Mădălina M.

13.11.2013, 14:30 4550

Un elev de liceu de 19 ani din Râmnicu Vâlcea a fost inclus  în topul celor mai influenţi 16 tineri ai anului, clasament realizat de publicaţia americană TIME, pentru rezultatele sale obţinute la un târg de inginerie din SUA.

Topul cuprinde personalităţi tinere cunoscute pentru reuşitele lor în diferite domenii, de la literatură, ştiinţă, activism şi modă, la sport şi entertainment.

Ionuţ Budişteanu, a fost nominalizat pe locul al nouălea în acest top.

Ionuţ Alexandru Budişteanu este tânărul  de 19 ani care a câştigat marele premiu Gordon E. Moore la cea mai mare competiţie internaţională pentru liceeni din lume,  Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie Intel din Phoenix, Arizona, SUA . Românul a proiectat un model de maşină care se conduce singură.

Lucrarea lui Budişteanu foloseşte Inteligenţa Artificială şi o cameră video montată în maşină pentru a identifica benzile de circulaţie, curbele, celelalte maşini şi chiar oamenii, notează Time.

Prototipul gândit de Ionuţ semnalează posibilitatea construirii unor astfel de vehicule autonome pentru mase, care să  coste numai 4.000 de dolari, comparativ cu maşina proiectată de Google, care costă 75 de mii de dolari.

Ionuţ este elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Cu o experienţă de peste 8 ani de zile, tânărul pasionat de programare a mai realizat în trecut peste 50 de proiecte informatice, scrie el pe site-ul personal.

Ionuţ a început să participe la concursuri din calsa a cincea, remarcânduse cu premiul I la olimipada judeţeană de Matematică. În clasa a anoua a participat la primele concursuri internaţionale, remarcându-se la competiţia ACM de la San Francisco, unde s-a clasat pe locul I, şi la concursul  Intel ISEF 2011, unde a terminat pe poziţia a patra.

Ionuţ Budişteanu cunoaşte mai multe limbaje de programare IT şi a publicat circa zece articole ştiinţifice în reviste de specialitate, conform informaţiilor publicate pe site-ul personal.

Printre proiectele la care mai lucrează Ionuş se numără o interfaţă computerizată care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta oamenii cu probleme de vedere să "vadă cu limba", un software care să identifice aglomerări în trafic sau dezastre naturale înainte de a se produce,  un software de identificare a infractorilor care poartă măşti şi o interfaţă care permite repararea calculatoarelor de la distanţă.

Pe primul loc în topul realizat de revista Time se află cântăreaţa din Noua Zeelandă Lorde, în vârstă de 17 ani, urmată de jucătoarea de golf Lydia-Ko, tot din Noua Zeelandă, în vârstă de 16 ani, care a obţinut mai multe premii în Ladies Professional Golf Association (LPGA). Pe locul al treilea se află britanicul Nick D'Aloisio, un adevărat talent în crearea de software. D'Aloisio a creat aplicaţia Summly, care rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe telefoane inteligente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO