ZF 24

Cine este Simona Noja, românca de la conducerea Şcolii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri la adresa copiilor

Cine este Simona Noja, românca de la conducerea Şcolii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri la adresa copiilor

Autor: Ana Obretin

18.12.2019, 11:05 172

Simona Noja-Nebyla, originară din Cluj-Napoca, fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, este în prezent directoarea prestigioasei şcoli de balet din cadrul aceleiaşi instituţii austriece, unde, în urma unei anchete recente, s-au descoperit grave abuzuri la adresa copiilor.

Simona Noja s-a născut în oraşul Huedin, judeţul Cluj, în anul 1968. În copilărie a practicat gimnastica, iar, la nouă ani, a fost cooptată în lotul olimpic al României.

Studiul baletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. Tot la Cluj a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB).

În perioada 1986 - 1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar, între 1991 şi 1995, prim-balerina Operei Germane Rhein din Düsseldorf.

Din 1995 a fost prim-balerina Operei de stat din Viena, iar de-a lungul carierei a susţinut spectacole de balet la Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt şi München.

În anul 2010 a devenit director executiv al Şcolii de balet de la Opera de Stat din Viena.

În 2002 a fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler, iar, în 2008, i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Ştiinţe şi Arte, Clasa Întâi.

În 2012, Simona Noja a fost desemnată ambasador al municipiului Cluj-Napoca în competiţia pentru obţinerea titlului de "Capitală Culturală Europeană - 2020".

Simona Noja, care este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii şi locuieşte atât în Viena, cât şi în Cluj-Napoca.

În ultimele luni, Simona Noja s-a aflat în atenţia publicului şi din cauza unui scandal izbucnit la prestigioasa instituţie pe care o conduce la Viena.

Scandalul a pornit în luna aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă ce susţinea că unii tineri dansatori ar fi fost loviţi fizic şi zgâriaţi, iar alţii au fost batjocoriţi din cauza kilogramelor în plus.

O anchetă demarată ulterior a concluzionat recent că tinerii dansatori au fost expuşi la exerciţii extrem de dure în cadrul antrenamentelor. De asemenea, aceştia au fost încurajaţi să fumeze pentru a-şi controla greutatea.

Şefa comisiei de anchetă, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevilor li s-au atribuit apelative batjocoritoare compuse din prenumele lor şi mărimea pe care o purtau la haine.

Susanne Reindl-Krauskopf a afirmat şi că Noja-Nebyla ar trebui înlocuită cu un "lider nou, inovator".

"Este clar că aceşti copiii şi adolescenţii nu au fost feriţi de discriminare, că au fost neglijaţi şi că asta le-a provocat probleme medicale grave", se arată în raportul comisiei.

Ancheta a arătat şi că ritmul de lucru "pune în pericol sănătatea copiilor".

În replică, Opera de Stat din Viena a anunţat că a redus deja numărul de spectacole ale studenţilor şi că va studia cu atenţie raportul înainte de a da un răspuns complet.

Ministrul austriac al Culturii, Alexander Schallenberg, a solicitat măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor.

Academia, creată în 1771, este una dintre cele mai prestigioase şcoli de balet din Europa. Mulţi dintre foştii studenţi dansează pentru companii precum Baletul Regal (Royal Ballet) din Londra, Marea Britanie, pentru Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Rusia, şi American Ballet Theatre din New York, SUA.

AFACERI DE LA ZERO