ZF 24

Clujenii de la Arobs au lansat o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu informaţii despre trafic

Clujenii de la Arobs au lansat o aplicaţie pentru...

Autor: Laurentiu Cotu

19.02.2013, 17:42 881

Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania Software din Cluj-Napoca a dezvoltat aplicaţia Trafic OK pentru terminale mobile, care permite utilizatorilor accesarea de informaţii despre situaţia de pe şoselele din România. Varianta Trafic OK pentru terminalele mobile pe platforma Android este încă în faza de testare, urmând să fie lansată pe piaţă la finele lunii martie a acestui an.

Informaţiile din trafic accesibile prin intermediul aplicaţiei provin din mai multe surse: autovehicule monitorizate prin GPS (peste 65.000 de maşini care circulă pe teritoriul ţării), date jurnalistice (televiziune, radio, internet), informări oficiale (poliţie, pompieri, primării), dar şi informaţii de la participanţii la trafic. Utilizatorii aplicaţiei au posibilitatea să raporteze evenimentele din trafic direct de pe terminalele mobile, informaţii de care pot să beneficieze şi alţi participanţi la trafic. În prezent, aplicaţia TraficOK este disponibilă pentru iPhone şi iPad, fiind compatibilă cu iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPod touch (3rd generation), iPod touch (4th generation), iPod touch (5th generation) şi iPad. Necesită iOS 5.0 sau o versiune mai recentă şi activarea funcţiei GPS.

Dezvoltarea aplicaţiei s-a realizat printr-un parteneriat între Arobs, Be-Mobile (companie belgiană specializată în furnizarea de conţinut şi servicii de trafic) şi HixField (dezvoltator şi integrator belgian de aplicaţii mobile). Aplicaţia rulează de asemenea pe sistemele de navigaţie Smailo TraficOK.

Compania Arobs Transilvania Software este specializată în dezvoltarea de software pentru aplicaţii mobile, soluţii de localizare şi management al flotelor auto folosind tehnologia GPS, precum şi soluţii de SFA şi CRM pe terminale mobile. Compania îşi desfăşoară activitatea în centrele din Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Constanţa, având în prezent peste 300 de angajaţi. În 2011 clujenii şi-au extins activitatea şi pe pieţele internaţionale, deschizând filiale la Budapesta şi Chişinău.

Compania miza în 2012 pe o cifră de afaceri de peste 9 mil. euro, mai mult cu aproape 15% faţă de anul anterior. Arobs Transilvania Software a fost înfiinţată în anul 1998, având ca principal obiect de activitate dezvoltarea aplicaţiilor software de outsourcing. Acţionarul principal al firmei este directorul general, Voicu Oprean, cu 90% din titluri. Din 2006 grupul finlandez Hotelzon, este co-acţionar minoritar al firmei clujene, prin achiziţionarea unui pachet de 10% din acţiuni.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO