ZF 24

CMS European M&A Outlook 2024: Europa Centrală şi de Est, incluzând România, este a treia destinaţie de investiţii de pe continent, după Marea Britanie şi Irlanda şi Benelux. Investitorii sunt însă mult mai puţin optimişti faţă de anul trecut în privinţa volumului tranzacţiilor din următoarele 12 luni în Europa

CMS European M&A Outlook 2024: Europa Centrală şi de...

Autor: Roxana Rosu

13.09.2023, 12:03 113

Regiunea central europeană, incluzând România, este considerată a treia destinaţie principală de investiţii din Europa, după Marea Britanie şi Irlanda şi Benelux, potrivit unui studiu realizat de firma globală de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket, care arată totuşi o schimbare de ton pe piata europeană, unde 43% dintre oamenii de afaceri chestionaţi se aşteaptă la o scădere a activitătii de M&A în următoarele 12 luni.

Aşteptările actuale sunt în puternic contrast cu previziunile de anul trecut, când 73% dintre oamenii de afaceri au prognozat o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii.  

Totuşi, o minoritate considerabilă (35%) preconizează o creştere în următorul an, iar cei care lucrează în domeniul private equity sunt în mod particular mai optimişti. Doar 24% dintre respondenţii din sectorul capitalului privat se aşteaptă la o scădere a fuziunilor şi achiziţiilor în Europa, faţă de 49% dintre societăţile comerciale intervievate, potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achiziţiilor în 2024 (CMS European M&A Outlook 2024).

"După valul de activitate tranzacţională post-pandemică şi după declanşarea conflictului din Ucraina, care a făcut ca tranzacţiile de M&A să atingă cote înalte în toată Europa, dar mai ales în regiunea Europei Centrale şi de Est (CEE), rata crescută a dobânzilor şi situaţia economică nefavorabilă la nivel continental şi global s-au resimţit, în cele din urmă, în volumul şi mai ales valoare tranzacţiilor înregistrate în prima parte a acestui an. Cu toate acestea, potrivit raportului CMS, investitorii continuă să considere regiunea în top 3 destinaţii europene atractive pentru investitori, după Marea Britanie & Irlanda şi Benelux. În lipsa unor şocuri viitoare si pe fondul unei normalizări a preţurilor la energie şi a fluxului reţelelor de distribuţie, credem că putem vorbi, pe termen mediu şi lung, de o revenire a optimismului în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile.”, a comentat Horea Popescu, Coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul CMS şi Managing Partner al CMS România.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii din Europa a fost marcata în 2023 de mai mulţi factori, printre care o inflaţie mai mare, creşterea ratelor dobânzilor şi o perspectivă economică incertă. Aceste provocări au dus la o scădere cu 47% a valorii tranzacţiilor în prima jumătate a anului 2023 faţă de anul precedent (de la 596 miliarde la 316 miliarde de euro), deşi scăderea înregistrată de volumul tranzacţiilor a fost mai moderată, de doar 12% faţă de 2022 (de la 8.635 la 7.608 tranzacţii).

În general,  fuziunile şi achiziţiile din acest an se caracterizează printr-o prevalenţă a tranzacţiilor de dimensiuni mai mici,  o abatere de la tendinţa observată în 2021 şi 2022.

Într-un context macroeconomic din ce în ce mai dificil, doar 35% dintre cei chestionaţi în raportul CMS se aşteaptă ca nivelul activităţii de fuziuni şi achiziţii din Europa să crească în următorul an, în scădere de la 73% în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce 43% anticipează o scădere a activităţii.

Un factor-cheie care a contribuit la această schimbare este scăderea interesului pentru risc în rândul investitorilor, care a fost exacerbată şi mai mult de creşterea costurilor de finanţare şi de practicile de creditare prudente.

48% dintre respondenţi spun că presiunile inflaţiei şi ale ratelor dobânzilor vor fi cele mai mari obstacole în calea încheierii de tranzacţii în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, o tendinţă de scădere a inflaţiei de la începutul anului a atenuat îngrijorările legate de o potenţială recesiune regională.

"În CEE, în ciuda unei scăderi de 25% a numărului de tranzacţii (dublul mediei europene de scădere), valoarea acestora s-a menţinut peste media europeană, care a înregistrat o scădere de - 47% (vs. o scădere de -40% pentru CEE, care a atins nivelul de 9,5 miliarde de euro în primele 6 luni ale anului). Digitalizarea, implementarea AI-ului, dar şi noile reglementări privind ESG şi combaterea încălzirii climatice vor crea în perioada următoare noi oportunităţi de investiţii pentru activitatea de M&A, în timp ce capitalul privat (private equity) va rămâne printre principalele surse de finanţare pentru tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii. Ne aşteptăm ca CMS România să continue să fie un hub puternic de expertiză juridică în regiune, estimând că atât activitatea locală, cât şi cea multijurisdicţională vor rămâne importante”, spune Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România.

Mai mult de o treime dintre cei care se ocupă de tranzacţii preconizează că sectorul TMT (37%) şi sectorul energetic (36%) vor înregistra cea mai mare creştere în ceea ce priveşte încheierea de tranzacţii în Europa. În schimb, 42% consideră că sectoarele farmaceutic, medical şi biotehnologic (PMB) vor înregistra cea mai mică creştere.

În timp ce 68% dintre investitori au preferat sectorul TMT ca fiind una dintre primele două alegeri în anul precedent, declinul recent ar putea fi parţial cauzat de reevaluarea notabilă a acţiunilor tehnologice din ultimele 12-18 luni. Cu toate acestea, proeminenţa persistentă a sectorului TMT subliniază încrederea de nezdruncinat a investitorilor în expansiunea viitoare şi nevoia companiilor de a achiziţiona tehnologie, în condiţiile în care diverse industrii continuă să pună accentul pe transformarea digitală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO