ZF 24

Cresterea puternica a VW a facut victime: Goldman, Morgan Stanley si Societe Generale prinse pe picior gresit

28.10.2008, 19:43 19

Actiunile unor banci de investitii importante au inregistrat pierderi astazi ca urmare a speculatiilor privind posibilitatea ca bancile sa fi fost prinse pe picior gresit in tranzactiile de azi cu titluri ale Volkswagen.

Conform zvonurilor, Societe Generale, Morgan Stanley si Goldman Sachs au ramas cu expuneri pe titlurile Volkswagen. Cele trei banci par sa fi apelat la metoda de tip short-selling pentru a face speculatii pe bursa, pariind insa pe o scadere a actiunilor companiei germane. Totusi, vestea conform careia Porsche este interesat de compania germana au urcat valoarea actiunilor cu 74%.

Short Selling-ul (vanzarea in lipsa) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursa sa vanda actiuni fara a le detine la propriu, insa trebuie sa le "imprumute" de la cineva, ca de exemplu, o banca sau casa de brokeraj cu care lucreaza.

Traderii fac acest lucru in momentul in care se asteapta ca valoarea titlurilor sa scada pe piata.

Titlurile Societe Generale a scazut astazi cu peste 17,5%, in timp ce pe piata americana, titlurile Morgan Stanley au pierdut 12%, iar cele ale Goldman Sachs au cazut cu 6,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO