ZF 24

Criza Northern Rock submineaza increderea in laburistii lui Brown

20.09.2007, 11:14 10

Retragerile masive de la banca britanica Northern Rock, in ciuda asigurarilor date de guvern privind garantarea depozitelor ar putea reprezenta primul mare semn de neincredere in administratia laburista a lui Gordon Brown, care a adus cea mai lunga perioada de prosperitate din ultimele doua secole, scrie Bloomberg.

"Avem o mare problema cu cozile care se formeaza la banci si cu neincrederea manifestata fata de guvern. Acest lucru va lovi mai mult decat incredreea oamenilor, va lovi direct in economie", a declarat Derek Scott, consilier economic al fostului premier Tony Blair.

Principala critica adusa administratiei lui Gordon Brown este promptitudinea interventiei pe piata. Opozantii lui Brown sustin ca o interventie mai rapida a Bancii Angliei ar fi putut impiedica criza bancara, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Northern Rock, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din Marea Britanie, a apelat saptamana trecuta la ajutorul Bancii Angliei, dupa ce efectele crizei americane au determinat clentii din Regatul Unit sa faca retrageri masive.

Ulterior, guvernul a intervenit prin ministerul de Finante Alistair precizand ca va garanta depozitelor tuturor clientilor de la Northern Rock. Declaratia a vut un efect limitat si doar pentru o zi. Actiunile bancii au recuperat circa 10% dintr-o prabusire anterioara de aproape 60%. A treia zi dupa anuntul ministrului, titlurile companiei au revenit pe scadere pe fondul unei oferte de preluare subevaluativa. In aceasta dimineata, compania continua prabusirea, dupa ce Trezoreria a anuntat ca nu va garanta depozitele care vor fi constituite incepand de astazi. Actiunile Northern Rock au coborat cu 22% la deschiderea sedintei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO