ZF 24

Cum a ajuns "premierul din umbra" cel mai longeviv guvernator de banca nationala

17.07.2009, 15:15 121

Mugur Isarescu (60 de ani) a fost inclus in World Records Academy (WRA), drept cel mai longeviv guvernator al unei banci centrale din lume, el aflandu-se la conducerea Bancii Nationale a Romaniei de 19 ani.

"In calitate de guvernatorul al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a coordonat politica economica a Romaniei din 1990, fiind considerat de unii primul ministru din umbra al tarii", se arata pe site-ul oficial al organizatiei.

„Anuntul a venit pe neasteptate. Ne-am trezit cu rezultatul. World Records Academy «se autosesizeaza». Asa cum varsta in sine nu este un merit, nici longevitatea in functie nu prin ea insasi nu este un merit. Meritul este altul: longevitatea este ca un fir care asigura continuitatea politicilor bancii nationale", a comentat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Conform World Record Academy, multi considera ca echipa coordonata de acesta a reusit sa salveze economia Romaniei de la colapsul asemanator celui bugar, prin cresterea rezervelor de auro si de euro peste nevoile imediate, reducand inflatia la o singura cifra si introducand leul nou.

Isarescu a preluat conducerea BNR in septembrie 1990. In decembrie 1999, Isarescu a devenit prim-ministru al Romaniei, revenind la functia de guvernator al BNR in noiembrie 2000.

In perioada in care a fost premier, Banca Nationala a fost condusa de viceguvernatorul Emil Iota Ghizari.

Rolul guvernatorului bancii centrale este asemenat de organizatie cu cel indeplinit de Laszcek Balcerowicz in implementarea reformelor poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO