Analiză

Cum s-au adaptat avocatii americani la mediul de business local sau drumul de la Nadia si Dracula spre privatizarile Petrom si Sidex

Cum s-au adaptat avocatii americani la mediul de business local sau drumul de la Nadia si Dracula spre privatizarile Petrom si Sidex

Click pentru imaginea marita

26.07.2007, 16:36 103

Cei trei avocati americani care conduc birourile locale ale Linklaters, Salans si Wolf Theiss au venit in Romania in urma cu mai bine de zece ani, cand se puneau bazele avocaturii de consultanta, iar mediul de afaceri autohton prindea contur. Intre timp, acestia au dezvoltat cele trei firme, cu toate ca niciuna nu este de origine americana, si au participat la tranzactii cheie incepand cu preluarea Romcif Fieni de catre Heidelberg Cement sau privatizarea Petrom.
"Piata avocaturii de business era mult mai putin matura in acea vreme. Calitatea avocatilor, experienta in tranzactii sofisticate si asteptarile clientilor au crescut enorm fata de acea perioada", spune Bryan Jardine, managing partner al Wolf Theiss. Acesta a participat in Romania la preluarea de catre Raiffeisen Bank a Bancii Agricole sau la consilierea Coca-Cola in procesul de cumparare a imbuteliatorului de apa minerala Dorna.
Venirea lui Jardine, precum si a altor doi avocati americani, care conduc birourile locale ale Linklaters si Salans se leaga de activitatea Agentiei USAID. Aceasta a initiat in 1990 un program pentru plasarea de avocati in tarile din Europa Centrala si de Est cu scopul de a asista o serie de tari sa adopte o structura legala orientata spre capitalism, in urma schimbarilor politice care au avut loc in regiune.
"Cred ca multi dintre clientii nostri apreciaza abordarea anglo-saxona pusa in practica de avocati americani, dar aceasta este o tendinta comuna in intreaga Europa", apreciaza Theodore Cominos.
Inceputurile Salans in Romania au fost legate de numele lui Obie Moore, Anda Todor si Dana Vartires - trei persoane cheie in firma.
"Eram o firma straina lucrand pentru clienti straini. Am angajat apoi avocati romani care sa lucreze cu clienti precum Heidelberg sau Procter & Gamble, care se extindeau pe piata locala. Am crescut treptat, astfel ca la sfarsitul anului 1999 eram zece avocati", isi aminteste reprezentantul Salans.
Cel mai dificil moment al firmei s-a consumat in vara anului 2004, cand Obie Moore a ramas singurul partener din Romania al firmei.
"Dana Vartires a primit un telefon de la ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, care a recrutat-o pentru Inalta Curte de Justitie. Eram plecat in vacanta si aflam, dintr-o data, ca am ramas singurul partener in cadrul firmei. Nu
m-am panicat si am reusit sa trecem peste acel moment", isi aminteste Moore.
Intre timp, au fost numiti alti doi parteneri, Anda Todor si Perry Zizzi, iar in viitorul apropiat urmeaza a fi facute noi promovari.
Mediul de afaceri local a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, fapt care a determinat si dezvoltarea serviciilor avocatiale.
"Cu cat mai sofisticat este sitemul legal, cu atat mai evoluati sunt si avocatii. Mediul de afaceri si tranzactiile apropie piata locala de standardele unei piete vestice. Listarea A&D Pharma, spre exemplu, este o tranzactie pe care nu mi-o imaginam in urma cu zece ani. Ca avocat, trebuie sa stii cand este piata pregatita pentru tipul de servicii pe care poti sa le oferi", spune Moore.
Avocatul enumera tranzactia de preluare a firmei Romcif Fieni de catre Heidelberg Cement sau fuziunea fabricilor de bere controlate de SAB Miller, printre cele mai "dragi" mutari la care a participat.
Pe de alta parte, biroul local al Linklaters si Cominos implicit a luat parte la unele dintre cele mai importante privatizari din Romania, precum vanzarile BRD, Sidex, Petrom sau Distrigaz.
Reprezentantul Linklaters a remarcat la randul sau progresele inregistrate atat de piata avocaturii locale, cat si de intreg mediul de afaceri.
"Piata juridica din Romania si sistemul legal au inregistrat modificari notabile in ultimii zece ani, toate intr-un sens pozitiv, si par sa se indrepte in directia potrivita. Increderea in sistemul juridic nu a fost niciodata mai mare de cand sunt eu in Romania", apreciaza reprezentantul Linklaters.
Originile lui Cominos nu au reprezentat un factor "foarte" important in portofoliul de clienti cu care a lucrat deoarece companiile care apeleaza la serviciile Linklaters sunt, in general, prezente in intreaga lume.
Nu acelasi lucru se poate spune si despre reprezentantii Wolf Theiss si Salans, care au in portofoliu de clienti un numar important de companii americane.
Printre clientii americani ai Salans se numara companii precum Procter & Gamble, Gillette sau institutii financiare precum Citibank, AIG sau JPMorgan.
"Ma simt bine in Romania. La Washington se spune ca 'daca ai nevoie de un prieten, ia-ti un caine'. Sper sa fie din ce in ce mai putin important ca sunt american, astfel ca expertiza firmei sa fie complet adaptata pietei locale", precizeaza reprezentantul Salans, care isi propune ca pana la sfarsitul acestui an sa ajunga la un numar de 38-40 de consultanti legali.
Biroul din Bucuresti al Wolf Theiss a fost inaugurat in 2005 si este cel mai mare exceptand biroul central din Viena. Wolf Theiss are 220 de avocati in cele noua birouri din regiune, dintre care 24 sunt la Bucuresti.
"Inainte de a lucra la Wolf Theiss am fost responsabil de birourile din Bucuresti a doua firme americane. In consecinta, multi dintre clientii nostri erau din State, precum imbuteliatorul Coca-Cola, Mars, Washington Group International sau United Technologies. Am continuat sa lucrez cu multi dintre acesti clienti si la Wolf Theiss", precizeaza si Jardine.
O comparatie cu piata avocaturii din Statele Unite este considerata fortata, tinand cont ca numai in Washington D.C. sunt inregistrati peste 50.000 de avocati.
"Avocatii din State tind sa se specializeze pe un singur domeniu si sa dezvolte o expertiza bogata pe acel segment. Acest lucru se intampla datorita numarului mare de avocati, care duce la o competitie puternica pe piata de profil", precizeaza Jardine.
Lucrurile se schimba si pe piata locala, unde avocatii au ajuns la randul lor sa se specializeze pe anumite domenii de expertiza.
Un factor important pentru ascensiunea economica si cresterea numarului de investitori straini pe piata locala este considerat pasul de introducere a cotei unice de impozitare, in timp ce mediul politic ar putea afecta intr-o oarecare masura mediul de afaceri.
"Introducerea cotei unice a insemnat 'sanse egale pentru toti' si asta isi doresc toti investitorii, care nu ar fi intrat pe piata locala in alte conditii. Pe de alta parte, problemele politice nu au afectat inca mediul de afaceri, dar lucrurile s-ar putea modifica", apreciaza reprezentantul Salans.
Diferentele culturale sunt mai importante decat distanta propriu-zisa dintre Romania si Statele Unite, dar reprezentantul Wolf Theiss considera ca "acum este cel mai bun moment sa fii aici".
"Businessul merge foarte bine si pot profita de avantajul contactelor personale si profesionale pe care le-am dezvoltat in anii 'domoli' dintre 1990 si 2000", precizeaza Jardine.
Si reprezentantul Linklaters s-a adaptat in Romania si nu are de gand sa plece curand, atata timp cat lucrurile vor fi pe o directie corecta.
"Eu si familia mea avem o mare afinitate pentru Romania dupa zece ani petrecuti aici. Sotia mea, Julie, vorbeste romana fluent, iar fetita mea de doi ani jumatate pare sa fie pe drumul cel bun. Speram sa ramanem in Romania atata timp cat oportunitatile raman atractive", spune Cominos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO