ZF 24

Cum se vede procesul de nearshoring pe teren: Spatiile de producţie au ajuns la o pondere de 21% în tranzactiile din sectorul logistică&industrial în primul semestru al anului, de la doar 9% în S1 2022

Cum se vede procesul de nearshoring pe teren: Spatiile de...

Autor: Roxana Rosu

16.10.2023, 10:37 131

Ponderea spatiilor folosite pentru productie în totalul tranzactiilor din zona logistică&industrială(I&L) a crescut de la 9% în primul semestru din 2022 la 21% în acest an, în timp ce segmentul logistică a stagnat, a declarat Daniel Cateliu, Director, Industrial & Logistics, CBRE Romania în cadrul unei conferinte organizată de BREC (Bucharest Real Estate Club).

În total, 560.400 mp au fost tranzacţionaţi în prima jumătate a anului pe segmentul I&L, dintre care 2% depozitare, 55% logistică, 21% producţie şi 22% alte activităţi.

”Ponderea activităţii de producţie în total tranzacţii de închiriere a crescut de la 9% în primul semestru al anului 2022 la 21% în aceeaşi perioadă a anului în curs. În plus, segmentul logistică a stagnat, în timp ce depozitarea şi celelalte segmente I&L chiar au scăzut. Nearshoring-ul este aici si se vede şi în cifre”, a explicat Daniel Cateliu.

”Nearshoring” este procesul prin care companiile relochează centrele de producţie din străinătate într-o tară mai apropiată de tara de origine a producătorului. Un exemplu este mutarea centrelor de productie ale unor companii europene dinspre Asia spre Europa Centrală şi de Est.

Dezvoltatorii spun că pentru a atrage investiţii mai mari în capacităţi de producţie, pe lângă finalizarea proiectelor majore de infrastructură, România are nevoie de investiţii masive în mărirea capacităţii reţelelor de utilităţi (energie electrică, gaze).

O altă tendintă remarcată de jucătorii din piată este reducerea dezvoltării logistice în jurul Bucureştiului, acesta având o pondere de 27% din cei 233.000 mp livraţi în prima jumătate a anului, în timp ce 73% revin centrelor regionale.

”Anul acesta am observat tendinţa de conformare cu normele de prevenţie la foc şi, în consecinţă, creşterea cererii din partea chiriaşilor care îşi desfăşurau activitatea în spaţii vechi şi neconforme. Până la finalul anului vom avea 0% grad de neocupare pe tot stocul VGP din România”, a explicat Dana Bordei, Commercial Country Manager, VGP Romania. Investitorul belgian are în lucru un nou proiect în zona Autostrăzii A2, mizând pe trafic, dar şi pe bazinul de forţă de muncă din zonă.

Nivelul chiriei pentru spaţiile logistice de clasă A variază între 3,60 – 4,30 Euro/mp.

 

În pandemie sectorul de e-commerce a cunoscut o creştere accelerată, care s-a temperat. „Ne aşteptăm ca piaţa de e-commerce să ajungă la nivelul de 7 miliarde de euro în acest an, însă totul depinde de Black Friday, cel mai important eveniment anual din acest sector. Ne aşteptăm la cel mai lung Black Friday în acest an, cu promoţii care vor dura două săptămâni”, a explicat Raluca Radu, Country Manager Answear.

Ea a adăugat că în România piaţa de e-commerce reprezintă 10% din totalul comerţului, în timp ce în Polonia ponderea este de 20%, iar în Marea Britanie de 30%.

O altă tendinţă despre care s-a discutat în cadrul conferinţei este necesitatea unui nou produs imobiliar mixed-use, care să îmbine parcuri de retail şi dezvoltările logistice last-mile. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO