ZF 24

Dacian Ciolos: Neacceptarea startup-urilor in agricultura inseamna condamndarea la subdezvoltare premeditata

22.09.2009, 12:07 24

Redresarea agriculturii depinde foarte mult de sustinereafinanciara, iar statul are un rol important in deblocareasubventiilor, este de parere Dacian Ciolos, fost ministru alAgriculturii.

"Bancile sunt reticente in a finanta agricultura si mai ales increarea noilor companii agricole, dar daca nu se vor gasi solutiipentru a accepta formarea startup-urilor in agricultura vomcondamna sectorul la subdezvoltare premeditata. Un strain are maiusor acces la credit, chiar daca este pentru prima oara aici, pecand un roman nu poate incepe o afacere", a spus Ciolos, in cadrulunei conferinte de presa.

80% din fermieri (numarul total al fermierilor ridicandu-se laaproximativ 1,1 milioane - n.r.) detin teren de pana la 5 ha, intimp ce doar 11.000 de fermieri au peste 100 ha si reprezintasegmentul exploatatiilor agricole comerciale.

"Nu se poate vorbi despre performanta in agricultura candfermierul are 2-3 hectare de teren agricol si 2-3 animale. Cusiguranta ar trebui acordata o atentie sporita programelor princare fermierii sa fie incurajati sa produca mai mult pentru piatadecat pentru autoconsum, insa trebuie depasita si retinereaproducatorilor in a se asocia", a spus Daniel Constantin, directorgeneral al Agentiei de Plati Interventie pentru Agricultura(APIA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO