ZF 24

De ce se intruneste Guvernul in sedinta extraordinara?

24.10.2008, 17:19 28

Guvernul a anuntat ca se intruneste maine in sedinta extraordinara pentru a analiza “situatia creata” dupa promulgarea legii majorarii salariilor profesorilor de catre presedintele Traian Basescu. Agentia Mediafax transmite, citand surse guvernamentale, ca "premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a sunat de la Belgrad (unde se afla in vizita oficiala - n.n.) pe secretarul general al Guvernului, imediat dupa anuntul presedintelui Traian Basescu de promulgare a legii, si a cerut organizarea unei sedinte speciale a Executivului pe aceasta tema."
Fostul ministru liberal al muncii Paul Pacuraru il numeste iresponsabil pe seful statului pentru aceasta masura: “Promulgarea legii este o dovada clara de iresponsabilitate si populism impins la extrem. Trebuie sa fii cel putin legat la ochi ca, in actualul context financiar si econimic, sa sustii majorari de venituri fara acoperire”.
Dar la ce se astepta Guvernul liberal dupa ce i-au pus presedintelui cartoful fierbinte in mana?
Sa ne reamintim. PSD a introdus intr-o lege care se referea la retribuirea cadrelor didactice un amendament care prevedea ca salariile acestora cresc cu 50% de la 1 octombrie, fata de 9% cat se convenise in primavara intre Guvern si sindicate. Deputatii au votat in unanimitate (deci si deputatii liberali) aceasta lege. Nimeni nu a spus nu.
Reactia premierului: deputatii au fost luati de val, iar legea nu poate fi aplicata intrucat nu exista bani. Dar: in acea vreme ministrul educatiei era liberalul Cristian Adomnitei, deputat la randul sau, care a votat “pentru”. Presedinte al Camerei Deputatilor era si este Bogdan Olteanu care a ales deliberat sa nu prezideze sedinta si sa lipseasca de la vot. De ce? Premierul este, la randu-i, deputat drept urmare putea sa vina in Camera si sa explice de ce este imposibila majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Nu a facut-o. De ce? Unde au fost ministrii liberali care sunt si deputati la votul final asupra legii?
In ultima vreme, premierul a anuntat, pe toate canalele, ca i-a transmis presedintelui scrisori cu argumente pentru care legea nu poate fi promulgata. Dar de ce nu a transmis premierul, pe toate canalele, parlamentarilor argumente ca o astfel de prevedere nu poate fi aplicata, astfel ca legea sa nu ajunga la promulgare? Daca a fost ocupat in ziua votului de ce nu a cerut amanarea sedintei, pentru ca are aceasta posibilitate, si avea si sanse sa o amane atata vreme cat cel care decide in Camera este Bogdan Olteanu?
Presedintele avea de ales intre a promulga legea si a o intoarce in Parlament. De ce ar fi facut aceast ultima greseala electorala riscand penalizari pentru partidul sau, PD-L, si zambete din partea liberalilor care ar fi scos castanele din foc cu mana sefului statului? Pentru ca presedintele stie ca nu sunt bani, stie ca aceasta majorare este o greseala - a spus-o, de altfel, public, atunci cand a cerut sindicatelor si Guvernului sa ramana pe pozitiile stabilite in primavara. Astazi a promulgat legea.
Liberalii vor incerca sa-l faca responsabil pe Basescu pentru o eventuala criza ce ar putea aparea in urma aplicarii legii.
Liberalii banuiau ca Traian Basescu nu va risca electoral si va promulga legea. De acea au si variante de rezerva - prima dintre ele, o ordonanta de urgenta de inghetare a salariilor. O alta, chiar demisia Guvernului sau angajarea raspunderii in fata Parlamentului pe legea bugetului pe 2009 (care nu contine aceste majorari), demers care ar putea conduce, in urma unei eventuale motiuni de cenzura, la caderea Guvernului. Un Guvern responsabil, s-ar putea crede, care alege sa lase puterea de vreme ce nu-si mai poate pune in aplicare programul. Un fost guvern care va fi aplaudat, poate, de oamenii care stiu cat de grele vor fi vremurile ce vor veni – de fapt electoratul tinta al liberalilor, educat echilibrat care stie care este valoarea banului. In fata acestui electorat Guvernul va da maine un spectacol al responsabilitatii, anuntand, probabil, unul dintre scenariile pe care si l-a construit din vreme.“Iresponsabilitatea”? De cealalta parte a baricadei!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO