ZF 24

Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut uşor în volum în 2023, însă valoarea s-a menţinut, la 6,5 -7,2 mld.euro. România a urcat pe locul 2 în regiune după numărul de tranzactii, după Polonia

Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut...

Autor: Roxana Rosu

12.02.2024, 11:20 123

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions - M&A) din România a scăzut uşor în volum în 2023 faţă de anul anterior, însă valoarea s-a menţinut, fiind estimată între 6,5 şi 7,2 miliarde de euro, potrivit unei analize a Deloitte România.

În cursul anului trecut au avut loc 130 de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro, faţă de 157 în 2022, când piaţa locală de profil a înregistrat un record.

Din valoarea totală a pieţei, 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacţii cu valori comunicate public. Pentru comparaţie, valoarea de piaţă a tranzacţiilor în 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro.

Acest volum de activitate plasează România pe locul al doilea în topul celor mai active pieţe din Europa Centrală şi de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte România. Astfel, ponderea României în numărul total de tranzacţii înregistrate în regiune a crescut de la 13% în 2019, când ţara noastră a fost depăşită de Polonia (37%) şi de Cehia (21%), până la 15% în 2023, când ţara noastră a fost depăşită doar de Polonia (44%) şi a fost urmată de Cehia (13%) şi Ungaria (8%).

„Analizând cele mai active pieţe de M&A din Europa Centrală şi de Est în ultimii ani, observăm că acestea evoluează în direcţii şi ritmuri similare. Însă este de remarcat faptul că, deşi anul trecut a fost marcat de contracţie a activităţii atât la nivel global şi regional, cât şi la nivel local, totuşi România a înregistrat cea mai mică scădere din regiune a numărului de tranzacţii, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket. Spre comparaţie, media scăderii la nivelul Europei Centrale şi de Est a fost de 20%, iar numărul de tranzacţii din Cehia s-a diminuat cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este de remarcat faptul că, deşi am văzut această scădere în volum, valoarea pieţei de profil din România s-a menţinut, datorită celor două mari tranzacţii din 2023 - preluarea Enel de către Public Power Corporation şi a Profi Rom Food de către Ahold Delhaize”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Excluzând mega-tranzacţiile, cu valoare de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 25 de milioane de euro în 2023.

Cele mai dinamice sectoare au fost imobiliar (28%), energie (15%), produse de consum şi tehnologie (câte 11%). Din punctul de vedere al valorii însă, sectorul energie a contribuit cu 35% din totalul pieţei, urmat de retail şi distribuţie (21%), imobiliare (14%), servicii financiare şi produse de consum (câte 8%).

Cei mai activi investitori au fost cei strategici, cu 87% din numărul total de tranzacţii.

Investitorii strategici din România au fost implicaţi în 29% din numărul total al tranzacţiilor înregistrate pe piaţa locală în 2023. Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pieţei), urmaţi de olandezi (25%) şi italieni (7%). În funcţie de numărul de tranzacţii în care au fost implicaţi, se mai remarcă investitorii din Polonia (8% din volumul pieţei locale din 2023), cei din SUA (7%) şi cei din Austria (6%).