ZF 24

Dobanda Libor urca la niveluri record. Pietele bancare au incremenit in asteptare

30.09.2008, 15:30 30

Costul imprumuturilor overnight in dolari au inregistrat astazi noi valori record , dupa ce ieri Congresul american a respins planul de salvare, in valoare de 700 miliarde de dolari, informeaza Bloomberg.

Libor sau rata dobanzii interbancare de pe piata londoneza a urcat cu 431 puncte de baza (0,43 puncte procentuale) la 6,88% astazi, conform Asociatiei Bancherilor Britanici. Euribor, rata dobanzii interbancare de pe piata euro, pentru imprumuturile la o luna au urcat la un nivel record de 5,05%, conform Federatiei Bancare Europene.

"Pietele interbancare au cazut de-a binelea, nemaiavand loc nici o tranzactie", a declarat Cristoph Rieger, strateg in cadrul companiei Dresdner Kleinwort. "Nu mai exista piata. Bancile centrale sunt singurii provideri de lichiditati pe piata, nimeni nu mai imprumuta".

Valoarea imprumuturilor primite de la Banca Centrala Europeana (BCE) de banci a atins cel mai ridicat nivel din 2002 pana in prezent, in timp ce banii depusi de acestea au urcat la valoarea record de 44,4 miliarde euro, ducand astfel la blocarea pietelor de capital.

Ieri, bancile au imprumutat 15,5 miliarde euro de la BCE prin imprumuturile de tip overnight, ca urmare a reticentei celorlaltor banci de a realiza imprumuturi interbancare. De asemenea, acestea au mentinut depozitele facute in cadrul BCE pentru a opta zi lucratoare consecutiva, valoarea acestora
ridicandu-se la 1 miliard de euro.

Dobanda oferita de BCE pentru depozite primite este 3,25%, in timp ce dobanda de imprumut este de 5,25%. Bancile comerciale refuza insa sa se imprumute intre ele, dupa ce caderea Lehman Brothers Holdings a fortat guvernele din intreaga lume sa salveze institutiile financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO