ZF 24

Dragulin, BNR: Sistemul bancar a inregistrat la sfarsitul lunii februarie un profit de 261 mil. lei

31.03.2010, 11:30 71

Sistemul bancar a inregistrat la sfarsitul lunii februarie unprofit de 261 mil. lei, potrivit datelor prezentate de IonDragulin, directorul directiei Stabilitate Financiara din BNR.

"Inceputul anului a fost mai delicat, insa acum credem catendinta clara de consolidare a miscarii pozitive este evidenta.Trebuie sa spunem ca in judecata ultimelor evolutii important ar fisa mentionam unele tranzactii de externalizare de portofolii, careau marit lichiditatea. Deci, trebuie tinut cont de acest proces injudecata profitabilitatii, asumand faptul ca ar avea lor astfel detranzactii", a declarat Dragulin intr-un seminar organizat deBNR.

El a precizat ca la nivelul sistemului bancar romanesc existapreocupari curente legate de relansarea creditarii si gestionareacreditelor neperformante.

"Performanta sistemului bancar romanesc a fost buna. Aceastapermite pasi mai indrazneti din partea bancilor in optimizarearaportului dintre cerere si oferta pentru intarirea conditiilor derelansare a creditarii".

Potrivit lui Dragulin, politica de provizionare prudentaasociata cu o capitalizare indestulatoare asigura protectie atat inplanul pierderiilor asteptate gestionate prin provizionare, cat sila nivelul capitalului.

In primul trimestru din 2009 sistemul bancar inregistrase, inpremiera, o pierdere neta, pe fondul cresterii rapide aprovizioanelor. Anul trecut profitul cumulat realizat de banciledin sistem a scazut de aproape sase ori, la 772 milioane de lei(echivalentul a 182 mil. euro), de la un varf istoric de 4,4miliarde de lei (1,2 mld. euro), in anul 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO