ZF 24

Efectele secundare ale pandemiei: SUA este forţată să împrumute 3.000 de miliarde de dolari în cel de al doilea trimestru al acestui an

Efectele secundare ale pandemiei: SUA este forţată să...

Autor: Dorin Oancea

05.05.2020, 15:20 142

SUA au anunţat că vor să împrumute o sumă record, de 3.000 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe fondul cheltuielilor în creştere din cauza epidemiei de coronavirus, relatează BBC.

Suma este de peste cinci ori mai mare decât recordul trimestrial anterior, stabilit la apogeul crizei financiare din 2008.

În tot anul 2019, Statele Unite au împrumutat 1.280 de miliarde de dolari. Totalul datoriei guvernamentale americane este acum de aproape 25.000 de miliarde de dolari.

Noua estimare de împrumuturi este cu peste 3.000 de miliarde de dolari peste estimarea anterioară a guvernului.

SUA se împrumută prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale. Istoric, statul american s-a bucurat de rate ale dobânzilor relativ mici, deoarece datoriile sale sunt considerate ca riscuri relativ reduse de investitorii din întreaga lume.

Dar chiar înainte de coronavirus, datoria ţării a urcat până la niveluri pe care mulţi economişti o consideră riscantă pentru creşterea pe termen lung.

Biroul bugetar al Congresului american a estimat, luna trecută, că deficitul bugetar va atinge 3.700 de miliarde de dolari anul acesta, în timp ce datoria naţională a crescut peste 100% din PIB.

Deocamdată, ratele scăzute sugerează apetitul investitorilor pentru datoria SUA, ceea ce permite o creştere a împrumuturilor, a spus Alan Blinder, profesor de economie şi afaceri publice la Universitatea Princeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO