ZF 24

Euro a început să cedeze în lupta cu dolarul

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

10.07.2013, 19:16 1253

Moneda euro s-a depreciat ieri la minimul ultimelor trei luni faţă de dolar după ce un oficial de top al Băncii Centrale Europene a dat detalii despre angajamentul instituţiei de a menţine ratele de do­bândă la niveluri reduse, o decizie care contrastează cu cea a Rezervei Federale americane de a retrage stimulentele monetare spre sfârşitul anului. Analiştii se aşteaptă ca euro să se deprecieze în continuare.

Jörg Asmussen, membru în board-ul executiv al BCE, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Thomson Reuters că banca ar putea menţine dobânzile la nivel redus peste 12 luni, mai mult decât a sugerat săptămâna trecută preşedintele instituţiei, Mario Draghi, scrie The Wall Street Journal. De ase­menea, Asmussen a indicat că banca centrală nu exclude o nouă rundă de finanţare ieftină pentru băncile comerciale, aşa cum a făcut în urmă cu doi ani pentru a preveni o nouă criză în sistemul bancar al zonei euro. Euro s-a depreciat rapid după publicarea comentariilor oficialului BCE. Dobânzile reduse taie apetitul pentru activele denominate în euro.

„Comentariile lui Asmussen au contribuit la declinul monedei euro. Se pare că el vrea să se asigure că pieţele iau în calcul politica relaxată a BCE“, apreciază Brian Daingerfield, analist la RBS.

Săptămâna trecută Draghi a promis că dobânzile din zona euro vor sta la niveluri reduse pentru o „perioadă extinsă de timp“, un pas fără precedent pentru o bancă centrală care îşi făcuse un obicei din a nu oferi ghidaj în privinţa politicilor monetare. Euro s-a depreciat marţi la minimul ultimelor trei luni faţă de dolar, de 1,2754 dolari pe unitate, potrivit CNBC. Moneda unică europeană este cu aproape 5% sub vârful atins la mijlocul lunii iunie şi mulţi analişti se aşteaptă ca euro să coboare spre 1,25 de dolari pe unitate în următoarele săptămâni, ceea ce ar presupune o depreciere de 2% în raport cu nivelurile actuale. Aceasta ar fi cea mai scăzută cotă de după septembrie 2012.

În condiţii de volatilitate ridicată pe pieţele valutare, euro a făcut faţă relativ bine dolarului în ultimele săptămâni, iar analiştii spun că situaţia se datorează în parte ieşirilor de capital din economiile emergente şi intrărilor de pe piţele datoriilor statelor de la periferia zonei euro. Deprecierea recentă a euro în raport cu dolarul re­flectă căile diferite pe care îşi rulează politicile mo­netare BCE şi Fed. Mesajul trimis de Fed privind re­tragerea stimulentelor monetare a provocat creşterea accentuată a dobânzilor şi costurilor de finanţare în SUA. Aceasta a stimulat apetitul pentru dolar.

Între timp, lira sterlină, moneda Marii Britanii, s-a depreciat la minimul ultimilor trei ani faţă de dolar. Cursul lirei este influenţat de rezultatele sub aşteptări ale producţiei industriale, care măresc probabi­litatea ca Banca Angliei să aplice noi stimulente eco­nomice. Banca centrală a indicat, de asemenea, săptămâna trecută că economia nu este suficient de puternică pentru a majora dobânzile. Lira a atins marţi nivelul de 1,4813 de dolari pe unitate, cel mai slab de după iunie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO