ZF 24

Exportul de mobilă, plus 17% datorită cererii de la IKEA şi din Est

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ioana David

26.03.2014, 00:07 626

Exporturile de mobilă s-au apropiat de 1,7 mld. euro anul trecut, în creştere cu 17% comparativ cu nivelul din 2012, cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani, arată o analiză a ZF pe baza datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Mobila este unul dintre puţinele sectoare economice care şi-au menţinut pe plus exporturile şi care au un aport pozitiv la balanţa comercială.

„A existat o cerere foarte mare la scaune şi la produse tapiţate, care nu s-a regăsit şi în alte capitole. Au crescut în principal firmele care lucrează pentru IKEA, dar şi exportul de tapiţerii“, a spus Aurica Sereny, preşedintele APMR.

Anul 2013 a adus şi o stabilizare a consumului pe piaţa internă, fiind primele semnale pozitive care apar după patru ani consecutivi de scădere. „Consumul intern şi-a mai revenit, în condiţiile în care la zece luni era pe scădere“, a adăugat Aurica Sereny. Piaţa internă de mobilă a fost estimată anul trecut la 758 mil. euro. Vârful acestui sector a fost atins în 2008, când s-a vândut mobilă de 1,3 mld. euro.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre cel mai mare producător de mobilă din România 

- opinia Auricăi Sereny, preşedintele APMR, despre revenirea consumului pe piaţa locală şi europeană; impactul preţului lemnului asupra industriei 

- evoluţia pieţei de mobilă în primele luni din 2014 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO