Eveniment

FMI: Primul trimestru arata mai rau decat ne asteptam. Economia ar putea scadea cu mai mult de 4,1%

14.06.2009, 18:33 23

Datele PIB sub asteptari din primul trimestru arata ca economia ar putea scadea cu mai mult de 4,1% in 2009, prognoza pe care FMI a anuntat-o dupa incheierea negocierilor cu autoritatile romane din martie, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria Tonny Lybek.

„Cand am venit aici in martie sa negociem programul cu autoritatile, pe baza informatiilor pe care le-am avut la acea vreme, am avut o proiectie de crestere economica pentru 2009 de -4,1%, iar pentru 2010 de crestere zero". (...) Cresterea ar putea fi chiar mai mica in acest an. Exact care va fi cifra vom afla la inceputul lunii august cand va veni misiunea FMI pentru revizuire. Pana atunci vom monitoriza foarte atent situatia", a spus el.
 
Reintram pe crestere in T2 2009
El a reiterat ca FMI anticipeaza un declin al economiei pe parcursul anului 2009 si in prima parte a anului 2010, iar PIB-ul va reveni pe crestere pozitiva in semestrul al doilea al anului viitor.
„Datele privind scaderea PIB din primul trimestru, de 6,2%, publicate recent, arata putin mai rau decat ne-am asteptat. (...) Exista intotdeauna incertitudine legata de aceste proiectii si intotdeauna trebuie sa ai o banda in jurul acestei prognoze centrale", a mai spus Lybek.
Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, mai putin fata de estimarea anterioara publicata de Institutul National de Statistica, de 6,4%, declinul fiind determinat de scaderi mai accentuate in agricultura si industrie.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii Fondului Monetar International asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde de euro, bani care intra in rezerva Bancii Nationale, pachetul total de finantare externa, de la FMI, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.
 
Relaxarea politicii fiscale, greu de realizat
Relaxarea politicii fiscale va fi greu de realizat in Romania in contextul actual si din cauza politicilor trecute, desi intr-o perioada de recesiune apar „o multime" de idei bine intentionate, in sensul unei expansiuni fiscale, a declarat reprezentantul FMI.
„Este adevarat ca atunci cand esti in recesiune exista o multime de idei bine intentionate pentru a avea expansiune fiscala, dar este dificil pentru Romania in contextul actual. (...) In primul rand, Romania a avut deficite bugetare mai mari chiar in ani cand economia crestea foarte rapid. Anul trecut, economia crestea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil", a declarat Lybek. El a mai aratat ca readucerea deficitului bugetar la niveluri sustenabile este importanta pentru credibilitatea tarii.
„Ceea ce am incercat sa facem in programul Romaniei cu FMI, UE si instuitutiile financiare a fost sa gasim un balans intre trei factori, adica readucerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, sa ne asiguram ca deficitul bugetar va putea fi finantat, dar in acelasi timp sa fie evitate costuri foarte drastice, pentru ca ar fi amplifica si accelera recesiunea", a mai spus Lybek.
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 mld. lei, memorandumul tehnic indicand tinte trimestriale, in conditiile unor venituri bugetare anuale, fara sumele externe nerambursabile, de 166,72 mld. lei si ale unor cheltuieli primare de 182,72 mld. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO