ZF 24

FMI: Preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la 15% din cauza întreruperii acordului dintre Rusia şi Ucraina privind rutele de transport de la Marea Neagră

FMI: Preţurile cerealelor ar putea creşte cu până la...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.07.2023, 14:09 164

Preţurile cerealelor la nivel mondial ar putea creşte cu până la 15% după ce Rusia a renunţat la un acord care permitea Ucrainei să îşi transporte în siguranţă cerealele prin porturile de la Marea Neagră, a declarat economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, potrivit Bloomberg.

„Este foarte clar că iniţiativa din Marea Neagră a fost foarte utilă pentru a ne asigura că va exista o ofertă amplă de cereale pentru întreaga lume în ultimul an", a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas reporterilor. „Acelaşi fenomen funcţionează în sens invers odată cu încetarea acordului, fapt care va pune o presiune suplimentară asupra preţurilor la alimente".

Deşi FMI încă îşi evaluează previziunile privind efectele încetării pactului, Fondul Monetar internaţional e de părere că o creştere de 10 până la 15% „este o estimare rezonabilă", a declarat Gourinchas.

Rusia a pus capăt săptămâna trecută pactului cu Ucraina, sporind incertitudinea privind aprovizionarea cu alimente la nivel mondial şi intensificând tensiunile din regiune. Măsura pune în pericol o rută comercială cheie din Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care va începe următoarea recoltă a ţării.

Luni, preţurile la grâu şi porumb au crescut după ce Rusia a atacat unul dintre cele mai mari porturi ucrainene de pe Dunăre, sporind riscurile cu care se confruntă ultima rută majoră de export de cereale a Kievului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO