Business Internaţional

Fondurile de investitii au pus ochii pe marile companii din Turcia

03.03.2008, 13:38 30

Piata turca devine din ce in ce mai atractiva pentru fondurile de investitii occidentale in ciuda declinului pietei mondiale a creditelor, care a dus la incetinirea achizitiilor si fuziunilor peste tot in lume, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.
Programul de privatizare din Turcia si scoaterea spre vanzare a unor divizii de catre marile companii turce creeaza noi oportunitati pentru investitorii straini. Turcia, cu o populatie de peste 72 de milioane de locuitori, se indreapta cu pasi repezi spre o economie de consum.
Unele dintre cele mai mari fonduri de investitii din strainatate se arata interesate de Turcia, cu toate ca rata dobanzii de referinta este de 15,25%, ceea ce ingreuneaza tranzactiile financiare. Fondurile de investitii se arata interesate in mod special de companiile care genereaza mari cantitati de lichiditati, pentru a putea astfel amortiza rata mare de indatorare la care se supun fondurile cand incheie tranzactii pe aceasta piata.
Printre fondurile de investitii prezente deja pe piata din Turcia se numara TPG, Kohlberg Kravis Roberts, Cinven Group si Blackstone Group. Subsidiara de investitii a Citigroup, impreuna cu compania BC Partners, a anuntat ca a achizitionat o participatie majoritara in cadrul Migros Turk, cel mai mare retailer de alimente, detinut de catre compania Koc Holding pentru suma de 3,2 miliarde de dolari (2,15 miliarde de euro). Achizitia este cea mai mare facuta de un fond de investitii in Turcia.
Compania producatoare de tutun Tekel a fost cumparata saptamana trecuta de British American Tobacco (BAT) pentru 1,72 miliarde de dolari.
"Turcia se transforma intr-o piata de consum din ce in ce mai mare si de asemenea detine o piata a fortei de munca cu costuri relativ scazute", a declarat Stephen Peel, partener in cadrul TPG, fondul de investitii american care a intrat pe piata turca in 2006.
Pentru 2008, cresterea economica a Turciei este estimata la 5,8%, iar pentru 2009 analistii estimeaza o crestere economica de 6,5%. Conform statisticilor Comisiei Europene, in 2007 Turcia a inregistrat o crestere economica de 5,1%.
TPG a fost primul fond strain de investitii care a preluat o companie din Turcia, cand in urma cu doi ani, compania americana a achizitionat 90% din actiunile Mey Icki Sanayi ve Ticaret, cel mai mare producator de lichior din Turcia, pentru suma de 810 mil. dolari.
Pentru fondul american investitia s-a dovedit a fi una de succes, Mey Icki inregistrand vanzari de peste 440 de milioane de dolari (297 de milioane de euro) in 2007, in crestere cu 16% comparativ cu anul trecut. Succesul inregistrat de compania americana se pare ca a deschis apetitul fondurilor straine de investitii pentru piata turca.
In decembrie anul trecut, fondul KKR a achizitionat o participatie de 97,6% in cadrul santierului naval UN Ro-Ro Group, tranzactia ridicandu-se la peste 1,2 miliarde de dolari (910 milioane de euro). Migros este o alta companie turceasca care ar putea beneficia de pe urma cresterii consumului pe piata autohtona, este de parere analistul BC Partners, Nikos Stathopoulos.
"Avand o pozitie de lider pe piata, branduri consacrate, o strategie bine pusa la punct si o retea de magazine vasta, Migros este compania ideala care sa profite de cresterea rapida a pietei alimentare de retail din Turcia, de tendintele domografice favorabile, precum si de dinamica economiei turce", a declarat Stathopoulos.
Tekel comercializeaza produse din tutun atat pe piata interna, cat si pe cea internationala. In 2006, compania a inregistrat vanzari de 763,8 mil. dolari (514 mil. euro), insa pierderile inregistrate au fost de aproximativ 283,3 mil. dolari (190 mil. euro). Pana in 2006 Tekel era lider pe piata tutunului din Turcia, cu o cota de 40%, in 2005 pierzandu-si insa pozitia in favoarea Philip Morris.
Peel este de parere ca rata extrem de ridicata a dobanzii pe termen scurt ramane in continuare cea mai mare problema a Turciei cand vine vorba despre investitiile straine. Crede insa ca bancile comerciale turce detin importante depozite de retail si ca vor fi interesate de acordarea de credite, ceea ce ar putea detensiona conditiile de creditare.
Fondurile de investitii straine sunt interesate de obtinerea de finantare in special de pe plan local, insa nivelul redus de lichiditati, impreuna cu complicatiile sistemului financiar din Turcia fac ca tot mai atractive sa ramana statele emergente, a adaugat Peel.
Subsidiara turca a Garanti Bank, impreuna cu Kocbank, membra a grupului Koc Holding, si Citibank s-au numarat printre bancile care au finantat achizitia Mey Icki de catre TPG.
Pentru achizitia Migros, BC Partner a apelat la bancile Garanti Bank, Isbank si Vakifbank pentru obtinerea finantarii necesare achizitiei.
In ciuda ratelor dobanzii de referinta ridicate din Turcia, cresterea consumului si disponibilitatea de active reprezinta pincipalele motive pentru care fonduri de investitii precum TPG raman interesate pentru investitii pe piata turca.
"Ramanem in continuare interesati de incheierea unor tranzactii in Turcia si chiar suntem pregatiti pentru o expunere mai larga pe piata turca", a incheiat Peel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO