ZF 24

Fondurile straine au mai inghitit actiuni de 53 mil. euro in ianuarie

01.02.2007, 16:09 15

Investi?iile str?ine nete de la Bursa de Valori Bucuresti s-au ridicat luna trecut? la 53,6 milioane de euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, momentul aderarii la Uniunea Europeana atragand probabil asa cum se asteptau brokerii un flux mai mare de investitii straine datorita fondurilor de investitii a caror politica de plasamente este limitata la tarile din Uniunea Europeana. Investitorii straini au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 145,9 de milioane de euro, in timp ce vanzarile de titluri s-au ridicat la 92,3 milioane de euro.

O valoare mai mare a investitiilor straine nete de la Bursa s-a inregistrat doar in luna ianuarie a anului trecut, cand cumpararile nete s-au cifrat la 58,3 milioane de euro. Pe intreg parcursul anului trecut investitiile straine nete de la Bursa s-au ridicat la 169,3 milioane de euro, in perioada cuprinsa intre martie si septembrie, investitorii de portofoliu fiind reticenti in ceea ce priveste achizitiile pe pietele emergente, inclusiv cea romaneasca.

Activitatea investitorilor straini a crescut luna trecuta nu numai ca valoare a investitiilor nete, ci si ca pondere in totalul tranzactiilor. Investitorii straini, in principal fonduri de investitii au avut luna trecuta o pondere de aproape 43% din totalul tranzactiilor de cumparare, in conditiile in care anul trecut ponderea acestora nu a depasit in nici o luna nivelul de 40% si s-a situat de cele mai multe ori intre 20% si 30%.

Luna trecuta indicii BET si BET-C au crescut cu circa 8%, in timp ce SIF-urile au avut o crestere nesemnificativa. Dintre actiunile cu lichiditate ridicata, cele in care investesc de cele mai multe ori investitorii straini, cele mai mari cresteri au fost ingistrate luna trecuta de Rompetrol Rafinare cu un plus de 23%, BRD-SocGen, cu un castig de 16% si Transelectrica, cu o crestere de 11%.

Pe piata au fost activi luna trecuta cu tranzactii de cumparare, conform datelor Bursei de Valori Bucuresti 126 de investitori straini persoane juridice si 229 de investitori persoane fizice. Numarul de investitori romani care au cumparat actoiuni pe piata luna trecuta s-a ridicat peste 9.100. din care 8.700 au fost persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO